Restantele persoanelor fizice din Romania ce detin credite in lei au sarit de 4,4 miliarde de lei in septembrie, fiind cea mai mare valoare a restantelor aferenta creditelor in lei inregistrata la Biroul de Credit, arata datele BNR. Comparativ cu nivelul restantelor in lei din august, in septembrie acestea au crescut cu 30 mil. lei si cu 335 de milioane de lei fata de anul trecut.

Populatia avea la finele lunii septembrie restante mai mari de 30 de zile in valoare de 11,3 mld. lei, cu un miliard de lei peste nivelul de acum un an. Creditele de retail restante au atins un varf de 11,7 mld. lei in primavara anului trecut, dar ulterior au scazut pe fondul procesului de curatare a bilantului derulat de banci.

Soldul creditelor in lei acordate populatiei a urcat in luna septembrie cu 1,1 mld. lei pana la maximul istoric de 49,8 mld. lei. Creditarea in moneda nationala a populatiei si a companiilor a ajuns luna trecuta la 50% din totalul creditarii agregate, respectiv maximul istoric de 108 mld. lei. Analistii atrag atentia ca ar putea exista riscul de supraincalzire daca imprumuturile in lei vor continua ritmul alert de crestere si in perioada urmatoare.

 

Publicatia online www.bankingnews.ro este cea mai completa sursa de informatii financiar-bancare, fiind structurata pe doua componente distincte, ambele avand acelasi rol: informarea exacta a publicului larg cu privire la produsele si serviciile financiar-bancare disponibile pe piata romaneasca de profil.

Leave a Reply

  • (not be published)