Restantele la banci ale populatiei si firmelor au ajuns, in luna ianuarie, la 20,98 miliarde de lei, in crestere cu 5,36% fata de luna precedenta, potrivit datelor publicate de Banca Nationala a Romaniei (BNR). Romanii au ramas fara bani pentru achitarea ratelor, dupa ce au cheltuit de sarbatori sau au incercat sa-si achite taxele si impozitele in prima luna din an. Bancherii n-au fost prea surprinsi de aceasta reducere, insa sperau ca acest tip de comportament sa fie din ce in ce mai redus, asta si pentru ca in luna anterioara, soldul restantelor scazuse cu circa 400 milioane de lei, iar unii bancheri credeau ca s-a imbunatatit comportamentul de plat al clientilor.

Din totalul sumelor restante, intarzierile de peste 90 de zile au insumat in luna ianuarie 18,20 miliarde de lei, cu aproape 6% mai mult fata de luna anterioara. Ponderea restantelor in totalul sumelor datorate a urcat la 8,14%. Creditele acordate si angajamentele asumate de institutiile de credit s-au situat, in prima luna a anului, la 300,13 miliarde de lei, de la 299,91 miliarde de lei, nivel inregistrat in decembrie 2010. Numarul debitorilor persoane fizice si juridice care au avut restante a ajuns, in luna ianuarie, la 236.127 de persoane, mai mult fata de numarul restantierilor din decembrie 2010 (224.614 persoane). Numarul debitorilor persoane fizice si juridice, aflati in reorganizare, a crescut usor, in perioada analizata, la 295 de persoane, de la 292 in ultima luna a anului trecut.

Publicatia online www.bankingnews.ro este cea mai completa sursa de informatii financiar-bancare, fiind structurata pe doua componente distincte, ambele avand acelasi rol: informarea exacta a publicului larg cu privire la produsele si serviciile financiar-bancare disponibile pe piata romaneasca de profil.

Leave a Reply

  • (not be published)