In loc sa-si sprijine clientii in dificultate prin reduceri de dobanda, bancile au ales ca singur „ajutor“ pentru acestia amanarea la plata. Sub paravanul restructurarii, unele banci au fost la un pas sa isi „omoare“ clientii, scrie Capital.ro

Anca M. a contractat in august 2008 un credit ipotecar de 124.000 franci elvetieni (CHF). Cu putin timp inainte, ea accesase un credit de nevoi personale de 18.000 CHF. Rata cumulata pentru cele doua credite era de circa 980 CHF (710 euro).

Pe parcursul lui 2009, pe fondul accentuarii crizei, veniturile ei au scazut cu mai mult de 50%, sub nivelul cumulat al ratelor. Abia la jumatatea lui 2010 banca a ajuns sa ii propuna o solutie „otravita“. Mai exact, schimbarea in euro a monedei creditului si acordarea unei gratii totale timp de sase luni. Socul a venit dupa perioada de gratie, cand ea a observat ca rata pe care trebuia sa o plateasca este cu 35% mai mare decat inainte (980 euro), intrucat prin schimbarea monezii banca i-a majorat dobanda cu doua puncte procentuale, de la 5,5% la 7,5%.

 

Citeste materialul pe Capital.ro

Publicatia online www.bankingnews.ro este cea mai completa sursa de informatii financiar-bancare, fiind structurata pe doua componente distincte, ambele avand acelasi rol: informarea exacta a publicului larg cu privire la produsele si serviciile financiar-bancare disponibile pe piata romaneasca de profil.

Leave a Reply

  • (not be published)