Multe bănci locale și-au schimbat șefii în 2016, în condițiile în care foștii mangeri și-au încheiat mandatul sau pentru că noua strategie a băncii impunea aducerea de noi specialiști.

BRD, Bancpost, Credit Agricole Bank, Banca Comercială Carpatica, Idea Bank sau Bank Leumi au din 2016 noi directori generali, în timp ce grupurile BCR, UniCredit Bank și Intesa Sanpaolo Bank au modificat eșalonul doi. Se poate spune că, în 2016, una din cinci bănci din România a făcut schimbări importante de management.

În funcție de expertiza noilor veniți, ne putem da seama și spre ce s-ar îndrepta strategia creditorilor. Unele instituții vor pune accentul pe  managementul riscului, altele se vor concentra pe vânzarea de produse retail sau corporate. Una din sarcinile noilor manageri va fi și creșterea prezenței băncilor în mediul digital.

Noi șefi de bănci

De departe cea mai importantă schimbare în 2016 a avut loc la BRD SocGen, unde, la începutul lunii august, directorul general, Philippe Lhotte, a fost înlocuit de Francois Bloch. Lhotte, care a condus banca în una din cele mai tulburi perioade, ce a implicat în special managerierea unui volum important de credite neperformante, generat de criză dar și de bincunoscute cazuri de fraudă, și-a încheiat mandatul în acest an. Locțiitorul său, Bloch, a fost adus la BRD de pe funcția de vicepreședinte al Rosbank, filiala Societe Generale din Rusia, unde coordona departamentele financiar, de risc și HR ale băncii. În urmă cu doar câteva zile, Banca Națională a României a aprobat numirea lui Bloch în fruntea BRD.

Și Bancpost a schimbat președintele executiv în acest an, în locul lui George Georgakopoulos fiind desemnat Philippos Karamanolis. Acesta din urmă a făcut parte în ultimii ani din boardul filialei Eurobank din Serbia, unde a avut ca rol principal consolidarea pe piață a băncii, pe toate liniile de business. Numirea lui Karamanolis a devenit efectivă din 16 mai 2016, în octombrie venind și aprobarea de la BNR.

La începutul anului, BCR Banca pentru Locuințe și-a schimbat la rândul său conducerea, președintele băncii devenind Lucian Anghel, care ocupa la acea dată și funcția de președinte al Bursei de Valori București dar și pe cea de președinte al BCR Pensii. Ulterior, funcția de director general al BCR Pensii a fost preluată de Radu Crăciun, atât Anghel cât și Crăciun (un bancher cu state vechi și funcții de conducere în domeniul investițional) ocupând, anterior, pentru o bună perioadă, funcția de economist-șef al BCR. Interesant este că, pentru începutul anului 2017, BCR a anunțat desemnarea în funcția de economist-șef, așadar un post de unde și-a recrutat până acum șefi pentru celelalte membre ale grupului BCR, tot un bancher cu state vechi în domeniul investițional. Astfel, de la 1 ianuarie 2017, economist-șef al BCR va fi Horia Braun, recrutat de la ING, unde a fost manager de investiții instrumente cu venit fix în cadrul ING Investment Management Romania si, ulterior, director al departamentului de investiții în ING Pensii. Braun a fost și director de investiții în regiune pentru firma de asigurări NN.

Tot în 2016, un veteran al bankingului local, Laurențiu Mitrache, care a ocupat timp de zece ani poziția de președinte executiv al Bank Leumi, a fost înlocuit. Creditorul a anunțat pe data de 10 mai că Banca Națională a României a aprobat numirea lui Gil Karni ca președinte executiv al Bank Leumi. Karni fusese desemnat președinte încă de la începutul anului de către Consiliul de Administrație. Numirea sa a venit imediat după condamnarea fostului președinte al băncii, Laurențiu Mitrache, la închisoare cu suspendare, pentru abuz în serviciu. „ Gil Karni revine în România după ce a ocupat funcția de CEO al Bank Leumi Luxemburg timp de 5 ani. Înaintea acestui mandat, a fost director al Diviziei Real Estate și Israeli în cadrul Bank Leumi România timp de 3 ani, perioadă în care a avut ocazia să cunoască atât piața locală, cât și clienții din mediul de business românesc”, a comunicat banca.

De asemenea, tot în acest an, pe fondul procedurii de fuziune prin absorbție cu Patria Bank, Banca Comercială Carpatica a primit un nou Consiliu de Administrație. Acesta este condus de Horia Manda, managing partner al Axxess Capital, fondul de investiții care are în portofoliu Banca Carpatica. La începutul lui decembrie, Manda declara că banca ar urma să crească accelerat în 2017, o altă țintă fiind trecerea pe profit.

La Idea Bank a fost instituită o modificare importantă în structura conducerii executive, în aprilie 2016 Mioara Popescu fiind numită Presedinte Executiv. Mioara Popescu a absolvit Academia de Studii Economice București, Facultatea de Planificare și Cibernetică Economică. Și-a început activitatea ca analist programator în anul 1985, urmând ca în anul 1995 să opteze pentru sistemul bancar. Noul șef al Idea Bank lucrează în industria financiar-bancară de peste de 21 ani și a avut o creștere graduală în cariera sa de manager, ocupând succesiv pozițiile de Director Sucursală, Vicepreședinte Executiv și Președinte Executiv. Este adepta unui stil managerial participativ-consultativ și este specializată în optimizarea fluxurilor și proceselor de business.

La rândul său, Credit Agricole Bank Romania are, din 2016, un nou manager. Instituția a anunțat la mijlocul lunii mai numirea unui nou Chief Executive Officer (CEO), Luc Beiso. Mesajul noului numit a fost acela că va continua eforturile de a implementa în cadrul filialei din România standardele de business ale grupului Credit Agricole, unul dintre cele mai importante din Franța. Acesta anunța, de asemenea, că va continua strategia de până acum a băncii, extinderea spre canale alternative de livrare a serviciilor, cum a fost introducerea, recent, a serviciului de mobile banking. Beiso a mai coordonat și alte filiale ale băncii grecești Emporiki după preluarea de către Credit Agricole (sucursala românească fiind de asemenea o fostă sucursală Emporiki). Astfel, în 2011 acesta a fost desemnat CEO al filialei Emporiki din Albania. În Albania, principala misiune a lui Beiso a fost dezvoltarea liniilor de business dar și creșterea prestigiului băncii, ținând cont că sistemul bancar grecesc a fost puternic afectat de criza financiară.

Schimbări în eșalonul doi

Un alt mare creditor local, UniCredit Bank, l-a numit în 2016 pe Septimiu Postelnicu în funcția de vicepreședinte retail al băncii. Cu peste zece ani vechime în grupul UniCredit, Postelnicu a condus și divizia de leasing a grupului, în perioada 2006 – 2008.  Ținta băncii este aceea de a atinge în curând pragul de un milion de clienți în România și ca banca să devină un jucător important în zona de retail digital.

Pe final de an, BCR a anunțat numirea unui nou vicepreședinte responsabil de segmentul Operațiuni & IT, însărcinat cu dezvoltarea ofertei instituției de credit în zona digitală: Riszard Druzynski. În comunicatul care anunța numirea lui Druzynski, se menționa că acesta „cunoaşte îndeaproape provocările de IT ale sectorului bancar în această regiune”.

Tot în grupul BCR, Banca pentru Locuințe are, din 2016, un nou vicepreședinte: Cristina Vărzaru, un bancher care a început colaborarea cu Erste, grupul mamă al BCR, încă din 2005, fiind implicată în procesul de pregătire a intrării grupului pe piaţa bancară din România. Aceasta a mai lucrat în subsidiara Erste din Serbia, în ultimii cinci ani fiind  director executiv al Direcţiei administrarea bilanţului din cadrul BCR.

Tot în prima parte a acestui an, Ana Cernat a preluat de funcția de Director General Adjunct pe zona de retail la Banca Românească. Noul executiv a ocupat anterior poziția de Vicepreședinte Executiv la banca poloneză Idea Bank și are o experiență de peste 16 ani în banking, ocupând posturi de top management la Bancpost şi Domenia Credit.

În 2016 și Intesa Sanpaolo Bank a numit un nou director general adjunc: Florin Șandor. Acesta va coordona Divizia Corporate.

Raluca Florescu
raluca.florescu @ bankingnews.ro

Editor BankingNews

Project Manager & Editor al publicaţiei online www.BankingNews.ro. Are o experienţă vastă, de peste 20 de ani, în domeniul mass-media. A ocupat, de-a lungul timpului, rolul de editor şi/sau funcţii de conducere în cadrul redacţiilor unor ziare şi reviste, precum "Cronica Română", "România Liberă", "Curierul Naţional", "Independent", "Agenda Construcţiilor" etc. Se simte bine în mediul virtual, unde a dezvoltat numeroase proiecte, fiind fondator sau co-fondator al www.ghiseulbancar.ro, www.banisiafaceri.ro, www.bankingjobs.ro şi www.cafeneauabancara.ro.

Leave a Reply

  • (not be published)