Piata financiara globala a sfarsit anul 2012 pe un ton optimist, cu cresteri importante in pietele de actiuni in luna Decembrie. Este momentul sa vedem cum au evoluat pietele financiare globale in 2012, si anume pietele de actiuni, obligatiuni, marfuri si valutara. Totodata vom vedea care dintre aceste piete a avut de castigat cel mai mult in anul incheiat, cine au fost castigatorii si perdantii pe aceste piete financiare.

Vom incepe cu piata actiunilor, analizand indicii bursieri ale celor mai mari burse din lume. Nu vom uita nici de Bursa de Valori Bucuresti. Vom constata imediat faptul ca anul 2012 a fost unul bun pentru actiuni cum indicii de actiuni au inregistrat cresteri importante, dupa ce in anul 2011 majoritatea indicilor de actiuni au inregistrat scaderi. Pe parcursul lui 2011, indicii au fost afectati de corectia suferita incepand cu luna aprilie, redresare care nu s-a produs decat tarziu din luna octombrie a acelui an.

De asemenea, putem face o comparatie cu anii precedenti, pentru a vedea faptul ca anul 2012 a fost printre cei mai buni ultimi ani pentru actiuni dupa perioada ex-post criza financiara, desi in Europa mai persista criza datoriilor fiscale ale guvernelor suverane.

Sa trecem in revista mai intai principalele burse de actiuni din pietele dezvoltate si emergente:

Indici                      Evolutie in 2012    Evolutie in 2011    Evolutie in 2010    Evolutie in 2009
Piata americana:
Dow Jones Industrials    +   7,3%           +5.5%                      + 11,0%                  + 18,8%
S&P 500                           + 13,4%           +0.0%                     + 12,8%                   + 23,5%
NASDAQ Composite         + 15,9%            -1.8%                      + 16,9%                   + 43,9%
Pietele europene
DAX 30                               + 29,1%            -14,7%                    + 16,1%                    + 23,8%
FTSE 100                            +  5,8%              -6.7%                      + 9,0%                      + 22,1%
CAC 40                                + 15,2%            -17,0%                    – 3,3%                        + 22,3%

Indici                                      Evolutie in 2012
Alte piete dezvoltate:
NIKKEI 225 (Japonia)                       +22,9%
ATX INDEX (Austria)                        +26,9%
Piete emergente BRIC:
BOVESPA INDEX (Brazilia)               +7,4%
RTS INDEX (Rusia)                          +10,9%
SENSEX 30 INDEX (India)                +25,7%
SHANGHAI COMPOSITE (China)       +4,4%

Sa vedem in continuare cum au evoluat si principalii indici bursieri de la Bucuresti:

Indici BVB    Evolutie in 2012    Evolutie in 2011    Evolutie in 2010    Evolutie in 2009
BET-FI                     + 31,2%                       -12,0%                    – 7,9%                       + 90,3%
BET-XT                    + 19,9%                       -13,8%                    + 1,9%                       + 66,6%
BET                       + 18,7%                         -17,7%                   + 12,3%                     +61,7%
BET-C                       +  6,3%                          -15,7%                   + 14,6%                    +37,3%
BET-NG                    +  2,6%                         -20,7%                   + 29,5%                    +71.1%

Se observa performantele in general bune si foarte bune ale indicilor bursieri din tarile dezvoltate, cu o nota in plus pentru indicele german DAX 30, care a crescut cu peste 29% in 2012.

Notam performantele bune inregistrate pe alte burse internationale. Dintre indicii pietelor dezvoltate prezentati doar indicele britanic FTSE 100 a avut o crestere de numai circa 6%. Cresteri mai slabe s-au inregistrat pe unele piete bursiere din tarile emergente (China, Brazilia), dar crestere foarte buna a indicelui indian Sensex 30 cu circa 26% in 2012.

Indicii bursieri de la BVB au inregistrat performante foarte bune in 2012. Astfel indicele BET-FI a inregistrat o crestere de peste 31%, mai mare deca cele mai mari cresterile inregistrate de indicii din pietele dezvoltate si emergente. Deci BET-FI poate fi considerat un performer printre toti indicii de actiuni din lume in 2012. Performante bune au inregistrat si BET-XT cu o crestere de circa 20%, precum si BET cu o crestere de circa 19% in 2012.

Sa trecem sa analizam piata obligatiunilor de stat.

Obligatiuni                      Evolutie in 2012
Piata americana
30 Y T-Bond pret                 +4,9%
10 Y T-Note pret                   +3,5%
2 Y T-Note pret                    +0,1%
Piata europeana
10 Y Euro-Bund pret             +7,1%

Deoarece piata obligatiunilor de stat romanesti este mai putin dezvoltata, fara influenta la nivel global, vom analiza evolutia din piata obligatiunilor de stat americane, cu influenta la nivel global.  Preturile obligatiunilor americane (contracte futures) arata cresteri usoare sau chiar deloc pentru scadenta mai scurta, cum Fed si-a continuat politica de scadere sau mentinere la un nivel scazut a ratelor dobanzii la obligatiunile de stat, pe langa mentinerea la un nivel scazut a ratei rezervei federale de politica monetara (intre 0-0,25%).In septembrie 2011, Fed a inceput Operation Twist, prin care Fed vinde unele din obligatiunile detinute cu scadente mai scurte si cumpara mai multe obligatiuni cu scadenta pe termen lung. In timpul primelor doua runde precedente de quantitative easing, Fed a cumparat obligatiuni federale in suma de 1,65 trilioane dolari, majoritatea acestor obligatiuni avand scadente mai scurte in doi ani sau mai putin. A treia runda de quantitative easing (QE3) a fost anuntata pe 13 septembrie, 2012.

Sa continuam analiza cu ce s-a intimplat in pietele de marfuri.

Marfuri                                                                    Evolutie in 2012
THOMSON REUTERS/JEFFREY CRB INDEX                   – 3%
Aur                                                                                 + 6%
Petrol                                                                              – 11%
Cupru                                                                            + 5%

Analizand ce s-a intamplat pe pietele futures de marfuri americane, vedem ca marfurile au scazut in general cum indicele THOMSON REUTERS/JEFFREY CRB INDEX (un indice al pietei marfurilor, care este un cos de 19 marfuri tranzactionate in mod activ pe pietele de marfuri) a scazut cu circa 3% in 2012. Totusi aurul, care a devenit cea mai puternica marfa din lume, a inregistrat o crestere usoara de circa 6%, iar cuprul, care este strâns legat de la suisurile si coborasurile economiei globale, de circa 5%. Pretul petrolului a avut o scadere importanta de circa 11%, fapt favorabil economiei globale.

In final sa analizam ce s-a intamplat in piata valutara.

Perechi valutare                 Evolutie in 2012
U.S. DOLLAR INDEX              -0,6%
EUR/USD                              +2,0%
GBP/USD                                           +3,9%
USD/JPY                                            +12,6%
EUR/GBP                                           -2,5%
EUR/RON                                          +2,5%
USD/RON                                         +0,5%

Pe piata valutara internationala, observam ca nu a fost variatii spectaculoase la nivelul intregului an 2012, cu exceptia perechii valutare USD/JPY. Dolarul american a scazut usor in fata principalelor valute, cum indicele U.S. Dollar Index (un indice al dolarului american) a scazut cu 0,6%. Astfel dolarul american a scazut in fata euro (-2%) si lirei sterline (-4%). Am avut si o exceptie, yenul japonez in fata caruia dolarul s-a intarit puternic (+13%).

Leul romanesc a pierdut usor din valoare atat fata de euro (+2,5%) cat si fata de dolarul american (+0,5%), dar devalorizarea leului nu a fost asa importanta datorita politicii de sustinere a cursului de schimb de catre BNR.

In loc de concluzie

Comparand evolutia celor patru clase de active (actiuni, obligatiuni, marfuri si valute) in anul 2012, se desprinde un castigator net. Astfel investitorii care au cumparat actiuni au avut cel mai mult de castigat, cum majoritatea indicilor de actiuni din pietele dezvoltate si emergente au inregistrat cresteri importante. Cum era de asteptat, investitorii care au cumparat obligatiuni de stat americane cu scadente pe termen mediu si lung au avut mai putin de castigat, pretul acestora inregistrand cresteri mai mici. De asemenea, investitorii care au mizat pe aur nu au obtinut un castig spectaculos, cum aurul a avut o crestere anuala usoara si nu a reusit sa depaseasca pragul de 1.800 dolari pe uncie.

Articolul a fost scris de:
Dan TURMACU
Strategist de Piata Sef
Ro Learning Financial Markets

Editor BankingNews

Project Manager & Editor al publicaţiei online www.BankingNews.ro. Are o experienţă vastă, de peste 20 de ani, în domeniul mass-media. A ocupat, de-a lungul timpului, rolul de editor şi/sau funcţii de conducere în cadrul redacţiilor unor ziare şi reviste, precum "Cronica Română", "România Liberă", "Curierul Naţional", "Independent", "Agenda Construcţiilor" etc. Se simte bine în mediul virtual, unde a dezvoltat numeroase proiecte, fiind fondator sau co-fondator al www.ghiseulbancar.ro, www.banisiafaceri.ro, www.bankingjobs.ro şi www.cafeneauabancara.ro.

Leave a Reply

  • (not be published)