Statisticile comunicate de Banca Națională indică scăderea rezervelor internaționale cu un ritm lunar de 1.6%, la 38.2 miliarde euro în iulie, cel mai redus nivel din decembrie 2016. Această evoluție a fost determinată de declinul rezervelor valutare cu 1.6% lună/lună (la 34.6 miliarde euro) și de scăderea valorii rezervei de aur cu o dinamică lunară de 0.9% (la 3.6 miliarde euro).
Subliniem faptul că nivelul rezervelor internaționale (peste 20% din PIB) este confortabil, inclusiv în scenariul incidenței unor șocuri (externe și interne), explică economiștii BT în raportul zilnic transmmis către clienții interesați.

Rezervele valutare ale Băncii Naționale a României (BNR) au scăzut cu 1,62%, la 34,6 miliarde de euro, în iulie față de nivelul din luna precedentă, se arată într-un comunicat de presă.

În cursul lunii au avut loc intrări de 796 milioane euro, reprezentând modificarea rezervelor minime în valută constituite de instituțiile de credit, alimentarea conturilor Ministerului Finanțelor Publice și altele.

De asemenea, au avut loc ieșiri de 1,368 miliarde de euro, reprezentând modificarea rezervelor minime în valută constituite de instituțiile de credit, plăți de rate și dobânzi în contul datoriei publice denominate în valută, plăți din contul Comisiei Europene, impactul deprecierii față de euro a unor monede aflate în rezerva valutară (dolarul american, lira sterlina și yenul japonez) și altele.

“Rezerva de aur s-a menținut la 103,7 tone. În condițiile evoluțiilor prețurilor internaționale, valoarea acesteia s-a situat la 3,602 miliarde de euro. Rezervele internaționale ale României (valute plus aur) la 31 iulie 2017 au fost de 38,238 miliarde de euro, față de 38,842 miliarde de euro la 30 iunie 2017”, informează BNR.

Plățile scadente în luna august 2017 în contul datoriei publice denominate în valută, directe sau garantate de Ministerul Finanțelor Publice, însumează circa 192 milioane euro.

Editor BankingNews

Editor al publicaţiei online www.bankingnews.ro. A participat activ nu numai în managementul şi dezvoltarea proiectului, ci a adoptat şi o implicare directă în activitatea editorială, fiind atrasă de munca redacţională. A descoperit pasiunea pentru jurnalism atunci când a făcut parte din echipa care a lansat portalul www.ghiseulbancar.ro. Așa că îşi asumă rolul de editor, alcătuind, de cele mai multe ori, materiale de analiză.

Leave a Reply

  • (not be published)