La 30 aprilie 2012, rezervele valutare la Banca Nationala a Romaniei se situau la nivelul de 34.336 milioane euro, fata de 34.604 milioane euro la 31 martie 2012, in scadere cu 268 mil. euro. Scaderea rezervelor valutare ale BNR cu 268 mil. euro in luna aprilie comparativ cu luna martie nu este semnificativa si vine dupa doua cresteri importante inregistrate in lunile februarie si martie, pâna la un maxim istoric de 34,6 mld. de euro, a declarat pentru ZF Adrian Vasilescu, consilier al guvernatorului BNR Mugur Isarescu.

“In luna martie rezerva valutara de 34,6 mld. de euro a reprezentat un maxim istoric al rezervei valutare, pe de-o parte. Pe de alta parte, cresterea rezervei din luna martie faţa de luna februarie a fost de 1,2 mld. de euro. Totodata, in luna februarie s-a inregistrat o crestere de 691 mil. euro faţa de luna ianuarie. Era normal ca dupa asemenea cresteri si dupa maximul istoric inregistrat sa nu apara un alt maxim istoric. Dupa doua cresteri atât de mari vine acum o repliere”, a explicat Vasilescu.

 

In cursul lunii au avut loc urmatoarele operatiuni:

·    Intrari de 698 milioane euro, reprezentand alimentarea contului Comisiei Europene, modificarea rezervelor minime in valuta constituite de institutiile de credit, alimentarea conturilor Ministerului Finantelor Publice, venituri din administrarea rezervelor internationale si altele.
·    Iesiri de 966 milioane euro, reprezentand modificarea rezervelor minime in valuta constituite de institutiile de credit, plati de rate si dobanzi in contul datoriei publice denominate in valuta si altele.

Rezerva de aur s-a mentinut la 103,7 tone. In conditiile evolutiilor preturilor  internationale, valoarea acesteia s-a situat la 4.190 milioane euro.

Rezervele internationale ale Romaniei (valute plus aur) la 30 aprilie 2012 au fost de 38.526 milioane euro, fata de 38.757 milioane euro la 31 martie 2012.

Platile scadente in luna mai 2012 in contul datoriei publice denominate in valuta, directe sau garantate de Ministerul Finantelor Publice, insumeaza 1.022 milioane euro.

Publicatia online www.bankingnews.ro este cea mai completa sursa de informatii financiar-bancare, fiind structurata pe doua componente distincte, ambele avand acelasi rol: informarea exacta a publicului larg cu privire la produsele si serviciile financiar-bancare disponibile pe piata romaneasca de profil.

Leave a Reply

  • (not be published)