Parlamentul a adoptat legea privind rezolutia bancara, implementare a unei Directive, dupa ce Comisia Europeana a declansat procedura de infringement in urma cu trei saptamani, scrie portatul Profit.ro. Textul spune ca bancile falimentare vor fi recapitalizate din banii creditorilor bancii, inclusiv din cei ai deponentilor.

BNR va decide ce se va intampla cu o banca cu probleme de solvabilitate. Daca banca este considerata una de importanta sistemica, al carei faliment ar duce la probleme de stabilitate financiara, atunci BNR poate decide sa initieze procedura de rezolutie.

BankingNews.ro a scris AICI despre netranspunerea legislatiei referitoare la redresarea si rezolutia bancara/ Directiva 59

Banii actionarilor, ai creditorilor detinatori de obligatiuni, dar si ai deponentilor cu sume de peste 100.000 euro in conturi vor putea fi transformati in capital, astfel incat sa nu fie folosite fonduri publice, se arata in textul de lege adoptat cu intarziere de Parlament. Procesul poarta numele de recapitalizare interna sau bail-in si prin el UE incearca ruperea bancilor de capitalizarea cu bani de la stat. Potrivit unui amendament, conducerea BNR, care va lua decizia de a confisca banii actionarilor, creditorilor si/sau pe cei ai deponentilor nu va putea fi trasa la raspundere in procese civile daca a actionat cu buna credinta si fara neglijenta, potrivit unui amendament formulat chiar de catre BNR si adoptat de deputati, precizeaza Profit.ro.

Publicatia online www.bankingnews.ro este cea mai completa sursa de informatii financiar-bancare, fiind structurata pe doua componente distincte, ambele avand acelasi rol: informarea exacta a publicului larg cu privire la produsele si serviciile financiar-bancare disponibile pe piata romaneasca de profil.

Leave a Reply

  • (not be published)