Comunicatul emis de liderii zonei euro prin care prezinta intelegerea ce sta la baza inceperii negocierilor cu Atena pentru un nou pachet de salvare mentioneaza termenul de „rezolutie“ bancara. Acesta inseamna divizarea unei banci falimentare, iar mentionarea lui sugereaza ca unele dintre bancile grecesti ar putea fi prea avariate pentru a supravietui. Calculele zonei euro arata ca va fi nevoie de pana la 25 de miliarde de euro pentru recapitalizarea sau pentru acoperirea costurilor restructurarii bancilor.

Aceasta inseamna ca sistemul bancar ar putea fi re­structurat, cu pierderi impuse detinatorilor de obliga­tiuni si poate chiar persoanelor cu depozite mari, iar gu­vernul grec pierde controlul sistemului bancar si nu va putea face nimic pentru a impiedica un astfel de rezultat, scrie Reuters, citat de ZF.

Un oficial european a declarat pentru agen­tia de presa ca numarul de banci mari grecesti ar putea fi redus de la patru – National Bank, Piraeus Bank, Eurobank si Alpha Bank – la doua. Bancherii greci cred ca reducerea numarului de banci va crea probleme legate de competitie. Toate cele patru mari banci grecesti sunt controlate de stat.

Toate bancile folosesc mai multi bani imprumutati decât fonduri proprii si de aceea nu pot rezista prea mult retragerilor de depozite.

„Bancile grecesti sunt intr-o furtuna perfecta. Sunt lovite de faptul ca situatia economica s-a deteriorat prea mult in ultimele luni“, a explicat Diego Iscaro, economist la IHS Global Insight, citat de ZF.

 

Publicatia online www.bankingnews.ro este cea mai completa sursa de informatii financiar-bancare, fiind structurata pe doua componente distincte, ambele avand acelasi rol: informarea exacta a publicului larg cu privire la produsele si serviciile financiar-bancare disponibile pe piata romaneasca de profil.

Leave a Reply

  • (not be published)