In prima jumatate a anului 2012, activitatea operationala si comerciala a BRD a fost marcata de cresterea cotei de piata atat in ceea ce priveste creditele, cat si in privinta depozitelor. Volumul creditelor a crescut într-un ritm superior mediei sistemului bancar (+ 5% pentru BRD vs +1.7% pentru sistemul bancar, în comparatie cu sfârşitul lunii decembrie 2011). Volumul total al creditelor brute acordate clientilor este de 35,2 miliarde RON, mai mare cu 4% în comparatie cu 31 decembrie 2011 şi cu 5% fata de 30 iunie 2011. Principalii factori care au determinat aceasta creştere în perioada primului semestru au fost campania promotionala „Expresso” şi productia de credite acordate în cadrul programului „Prima Casa”.

Volumul depozitelor a fost, la sfârşitul primului semestru, mai mare cu 9% fata de 31 decembrie 2011 şi cu 13% mai mare fata de 30 iunie 2011, ajungând la 32,9 miliarde RON. Venitul Net Bancar a scazut cu aproximativ 6%, cu precadere din cauza scaderii continue a marjei nete de dobânda (-9%), proces influentat în mod semnificativ de reducerea dobânzilor de piata. Cu toate acestea, veniturile din comisioane pentru servicii şi dobânzi şi-au dovedit rezilienta.
În primul semestru al anului s-a mentinut un control strict al cheltuielilor generale care a dus la o scadere a acestora cu 2% fata de 30 iunie 2011. Coeficientul de exploatare a fost, la sfârşitul primului semestru al anului, de 47%.

Profitul net al primului semestru este de 39,4 milioane RON, influentat de un cost net al riscului ridicat (714 milioane RON). Nivelul costului net al riscului a fost determinat în principal de scaderea valorii garantiilor asociate creditelor neperformante. Totuşi, în ceea ce priveşte principalele segmente de clienti, costul riscului pentru clientela de persoane fizice confirma tendinta pozitiva, în timp ce pe piata corporate se poate observa reducerea progresiva a noilor intrari în incapacitate de plata.

Principalii indicatori financiari ai BRD-Groupe Société Générale la data de 30 iunie 2012, în conformitate cu standardele internationale de raportare financiara (IFRS):

* Evolutie pozitiva a portofoliului de credite (+5% fata de decembrie 2011) şi a bazei de depozite (+9% fata de decembrie 2011)
* Control strict al cheltuielilor operationale (-2% fata de S1 2011)
* Venit Net Bancar de 1 432 milioane RON, -6% fata de S1 2011
* Rezultat Brut din exploatare de 760 milioane RON, – 9% fata de S1 2011
* Rezultat net de 39,4 milioane RON

Editor BankingNews

Project Manager & Editor al publicaţiei online www.BankingNews.ro. Are o experienţă vastă, de peste 20 de ani, în domeniul mass-media. A ocupat, de-a lungul timpului, rolul de editor şi/sau funcţii de conducere în cadrul redacţiilor unor ziare şi reviste, precum "Cronica Română", "România Liberă", "Curierul Naţional", "Independent", "Agenda Construcţiilor" etc. Se simte bine în mediul virtual, unde a dezvoltat numeroase proiecte, fiind fondator sau co-fondator al www.ghiseulbancar.ro, www.banisiafaceri.ro, www.bankingjobs.ro şi www.cafeneauabancara.ro.

Leave a Reply

  • (not be published)