MasterCard Incorporated a anuntat rezultatele financiare pentru trimestrul al patrulea din 2011. Excluzând o cheltuiala exceptionala, compania a raportat un profit net de 514 milioane de dolari, in crestere cu 23,7%, si câstiguri per actiune diluata de 4,03 dolari, in crestere cu 27,5%, in ambele cazuri comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut. Luând in calcul o cheltuiala exceptionala – 495 de milioane de dolari, in valoare neta, pentru procesele cu comerciantii in SUA, compania a raportat un venit net de 19 milioane de dolari, sau 0,15 dolari per actiune diluata. Cheltuielile operationale totale ale companiei, profitul operational, rata efectiva de impozitare, venitul net si câstigurile pe actiune, excluzând cheltuiala exceptionala, sunt masuri financiare non-GAAP (Principii Contabile General Acceptate) care se pot compara cu masurile GAAP prezentate in tabelele financiare.

Veniturile nete inregistrate in trimestrul al patrulea din 2011 au fost de 1,7 miliarde de dolari, in crestere cu 20,2% fata de aceeasi perioada a anului 2010. Calculat la un curs valutar constant, venitul net a crescut cu 20,8%, fata de aceeasi perioada a anului 2010. Cresterea venitului net a fost determinata de:
O crestere de 17,5% a tranzactiilor transfrontaliere;

O crestere de 16,3% a volumului brut al tranzactiilor, calculat la un curs valutar constant, ajungând la valoarea de 863 miliarde de dolari;

O crestere de 23,2% a tranzactiilor procesate, ajungând la valoarea de 7,7 miliarde de dolari.
Toti acesti factori au fost partial compensati printr-o crestere a bonificatiilor si a stimulentelor, in principal datorita parteneriatelor noi sau reinnoite si volumelor in crestere.

Volumul achizitiilor la comercianti, la nivel global, in trimestrul al patrulea, a fost de 15,2%, la un curs valutar constant, in comparatie cu trimestrul al patrulea din 2010, ajungând la 648 miliarde de dolari. Pâna la data de 31 decembrie 2011, institutiile financiare partenere ale companiei au emis 1,8 miliarde de carduri MasterCard si Maestro.

„Suntem multumiti de rezultatele pe cel de-al patrulea trimestru din 2011, mai ales ca noile parteneriate impulsioneaza cresterea pietei si ne pozitioneaza la distanta din ce in ce mai mare fata de platile cu numerar sau cecuri”, spune Ajay Banga, Presedinte si CEO MasterCard. „Pe tot parcursul anului 2011, in ciuda incertitudinilor economice, am avut rezultate peste obiectivele noastre pe termen lung.”

„Implementarea locala excelenta a proiectelor internationale care a continuat sa dea nastere unor noi parteneriate a fost câstigatoare in 2011, de exemplu, acordul recent cu KeyBank care include PIN debit pe platforma noastra IPS, la fel ca si partneriatele pe credit si debit cu aproape 150 de banci independente si Uniuni de Credit din SUA. in plus, am continuat sa stimulam cresterea pietei prin parteneriate strategice cu Western Union, Telefonica si Intel pentru a furniza clientilor, de pe pietele emergente sau dezvoltate, acces la modalitati electronice de plata mai eficiente si mai sigure”, a concluzionat Banga.

Luând in calcul medierea in procesul cu comerciantii din SUA, compania a inregistrat cheltuieli in valoare bruta de 770 milioane de dolari, sau 495 milioane de  dolari, in valoare neta, in al patrulea trimestru din 2011. Aceasta cheltuiala exceptionala reprezinta contributia companiei in cazul unei intelegeri in procesele respective. Excluzând cheltuiala exceptionala, totalul cheltuielilor operationale a crescut cu 11,5%, la 968 de milioane de dolari, in cel de-al patrulea trimestru din 2011, comparativ cu aceeasi perioada din 2010. Fluctuatiile cursului de schimb valutar au avut un impact scazut asupra cresterii cheltuielilor operationale. Cresterea cheltuielilor operationale totale a fost determinata de:
·    O crestere cu 14,3% a cheltuielilor generale si administrative, in principal pe fondul costurilor ridicate cu personalul implicat in suportul initiativelor strategice de crestere pe piata si includerea cheltuielilor cu achizitii.
·    O crestere cu 4,8% a cheltuielilor de marketing si publicitate, ajungând la 319 milioane de dolari, in principal datorita initiativelor strategice si activitatilor de sponsorizare.

Incluzând cheltuiala exceptionala, cheltuielile operationale totale, in cel de-al patrulea trimestru din 2011, au crescut cu 100,1%, in comparatie cu aceeasi perioada din 2010, ajungând la 1,7 miliarde de dolari.

Excluzând cheltuiala exceptionala, in trimestru al patrulea, profitul operational a crescut cu 33,5%, in comparatie cu aceeasi perioada din 2010, iar compania a realizat o marja operationala de  44,0%.

In trimestrul al patrulea din 2011, excluzând achizitiile, veniturile nete au crescut cu aproximativ 18%; excluzând achizitiile si cheltuiala exceptionala, cheltuielile operationale au crescut cu aproximativ 8%. MasterCard a raportat alte cheltuieli de 2 milioane de dolari, in trimestrul al patrulea din 2011, comparativ cu alte venituri de 13 milioane de dolari, in trimestrul al patrulea din 2010. Aceasta diferenta s-a datorat in principal unei scaderi a profiturilor provenite din dobânzi, câstiguri mai scazute realizate din vânzarile de investitii si pierderi de capital in joint-ventures, in comparatie cu aceeasi perioada a anului trecut.

Excluzând cheltuiala exceptionala, rata efectiva de impozitare a fost de 32,3%, in trimestrul al patrulea din 2011, fata de o rata de 28,7%, in aceeasi perioada a anului trecut. Cresterea ratei de impozitare a fost determinata in principal de câstigul inregistrat la repatrierea veniturilor din alte tari in trimestrul al patrulea din 2010, compensata partial de o raspândire geografica mai avantajoasa a cheltuielilor in perioada curenta.

In trimestrul patru din 2011, MasterCard a rascumparat 84.300 de actiuni la un pret de aproximativ 30 milioane de dolari. De la inceputul celui de-al patrulea trimestru din 2011 si pâna pe 27 ianuarie 2012, compania a rascumparat inca 304.600 actiuni de clasa A, la un cost de aproximativ 106 milioane de dolari, cu 746 milioane de dolari ramase in cadrul programului curent de autorizare a rascumpararilor.

Rezultate pe intreg anul 2011

Pentru anul incheiat la 31 decembrie 2011, MasterCard a raportat un profit net de 2,4 miliarde de dolari, sau 18,70 de dolari pe actiune diluata, excluzând cheltuiala exceptionala si un profit net de 1,9 miliarde de dolari – sau 14,85 de dolari per actiune diluata, incluzând cheltuiala exceptionala. Aceasta reprezinta cheltuielile rezultate din procesul cu comerciantii americani, percepute in trimestrul al patrulea din 2011.

Veniturile nete pentru anul 2011 au fost de 6,7 miliarde de dolari, in crestere cu 21,2% fata de 2010. Luându-se in considerare un curs valutar constant, veniturile nete au crescut cu 19,5%. Cresterile in ceea ce priveste volumul tranzactiilor transfrontaliere  – de 18,7%, volumul brut al tranzactiilor – de 16,1% si numarul de tranzactii procesate – de 18,3% au contribuit la cresterea veniturilor nete, in decursul anului 2011. Aceste cresteri au fost partial compensate de o crestere a bonificatiilor si a stimulentelor, pe fondul cresterii volumelor si al acordurilor noi sau innoite cu clientii.

Excluzând cheltuiala exceptionala, cheltuielile operationale totale au crescut cu 16,0%, la 3,2 miliarde de dolari, in 2011, comparativ cu 2010, in principal datorita costurilor mai mari cu personalul implicat in initiative strategice si includerii cheltuielilor legate de achizitii. Facând abstractie de fluctuatiile de curs valutar, cheltuielie operationale totale au crescut cu 14,5%. Luând in considerare cheltuielile exceptionale, cheltuielile operationale totale din 2011 au crescut cu 43,6% , la 4 miliarde de dolari, raportat la 2010. Pentru anul 2011, excluzând achizitiile, veniturile nete au crescut cu aproximativ 19%; excluzând achizitiile si cheltuiala exceptionala, cheltuielile operationale au crescut cu aproximativ 10%.
Excluzând cheltuiala exceptionala, profitul operational a crescut cu 26,6% in 2011, fata de 2010, ducând la o marja operationala de 51,9% pentru intregul an. Incluzând cheltuiala exceptionala, marja operationala a fost de 40,4% in 2011.

Profitul total din alte surse a fost de 33 de milioane de dolari in 2011, comparativ cu un profit total din alte surse de 5 milioane de dolari in 2010. Acest fapt s-a datorat in principal unei scaderi a cheltuielilor cu dobânzile, pe fondul unei reduceri a dobânzilor, rezultate din intelegerile aferente unor procese mai vechi. Impozitul efectiv al MasterCard, excluzând cheltuiala exceptionala, a fost de 31,8% pe parcursul lui 2011, comparativ cu o rata de 33,0% in 2010. Incluzând cheltuiala exceptionala, impozitul efectiv a fost de 30,6% pentru 2011. Scaderea din 2011 a impozitului s-a datorat in principal unei distributii geografice mai avantajoase a cheltuielilor, dar si scutirii de la plata impozitelor, legate de cheltuiala exceptionala si recunoasterea unor usoare ajustari in 2010 si 2011. Pe parcursul intregului an 2011, MasterCard a rascumparat 4,4 milioane de actiuni, la un pret de aproximativ 1,1 miliarde de dolari.

Publicatia online www.bankingnews.ro este cea mai completa sursa de informatii financiar-bancare, fiind structurata pe doua componente distincte, ambele avand acelasi rol: informarea exacta a publicului larg cu privire la produsele si serviciile financiar-bancare disponibile pe piata romaneasca de profil.

Leave a Reply

  • (not be published)