Pe segmentul de asigurari de viata, 2011 a fost un an bogat in demersuri de informare si educare a publicului si profesionalizare a fortei de vanzari. In anul 2011 ING Asigurari de Viata a obtinut un profit brut estimat de 17,8 milioane RON, comparativ cu 46,7 milioane RON in 2010.

– Valoarea activelor financiare in administrare a ajuns la nivelul de 2,1 miliarde RON la sfarsitul anului 2011, in crestere cu 6% fata de 2010.

– Volumul primelor brute subscrise de ING Asigurari de Viata era de 554,4 milioane RON la finele lui 2011, in crestere cu 2% fata de anul precedent.

– Interesul clientilor pentru produse mai simple si solutii de diminuare a riscurilor, pe fondul volatilitatii pietei de capital, a continuat si in 2011, generand un apetit sporit pentru produsele traditionale, care ofera protectie si randamente garantate. Astfel, in vanzarile noi din 2011 ale ING Asigurari de Viata acest tip de contracte a reprezentat 67% din numarul total de polite subscrise.

[quote_left]NOU: “Bilantul bancilor in 2011 pe piata de fonduri europene” – o analiza prezentata in exclusivitate de BankingNews despre finantarile acordate anul trecut de BCR, BRD, Banca Transilvania, Raiffeisen Bank, UniCredit Tiriac Bank, CEC Bank si Garanti Bank. Pentru detalii click aici![/quote_left]- Intensificarea eforturilor de informare si educare si lansarea unor instrumente imbunatatite de consiliere financiara au avut un impact pozitiv asupra nivelulului de constientizare a clientilor privind necesitatea de planificare pe termen lung. Astfel, atat resursele mobilizate, cat si nivelul de protectie pentru politele de viata incheiate la ING au crescut: prima bruta medie pentru contractele incheiate in 2011 a fost de 1.594 RON, cu 6%  mai mare ca in 2010, iar suma asigurata medie pentru portofoliul de asigurari noi din 2011 a ajuns la 47.194 RON, in crestere cu 7% fata de anul precedent.

– In acelasi timp, valoarea beneficiilor platite clientilor de ING in 2011 pentru evenimente asigurate si contracte ajunse la maturitate a fost de 63,2 milioane RON, cu peste 18% mai mare fata de anul precedent (cand s-a situat la nivelul de 53,4 milioane RON).

– Marja de solvabilitate disponibila a ING Asigurari de Viata este de 1,65  fata de nivelul minim cerut de lege de 1, iar coeficientul de lichiditate este de 4,69 comparativ cu nivelul minim cerut (1).

CORNELIA AURELIA COMAN, DIRECTOR GENERAL ING ASIGURARI DE VIATA: „2011 a continuat sa fie un an cu provocari, dificultatile aparute pe plan european incetinind revigorarea economica. Totusi, stabilizarea la nivel macro si imbunatatirea usoara a perspectivelor au avut un impact pozitiv asupra increderii consumatorilor si a resurselor alocate de acestia obiectivelor de protectie financiara si de economisire. Cresterea cu peste 30% a numarului de clienti care s-au intors la ING in 2011, incheind o asigurare de viata noua, revenirea  ratei de reziliere la nivelul de dinaintea crizei, din 2008, si majorarea resurselor mobilizate pentru asigurarile incheiate sunt semnale in acest sens. In ceea ce priveste rezultatele ING pe segmentul de asigurari de viata in anul 2011, sustinerea cu succes a unor proiecte majore de investitii pentru cresterea beneficiilor oferite clientilor, consolidarea profesionalismului consultantilor nostri si dezvoltarea viitoare a activitatii, dublate de consolidarea pozitiei de lider, reprezinta atingerea obiectivelor asumate”.

Fondurile ING de pensii facultative au depasit 100.000 de participanti in 2011, astfel 40% din persoanele care si-au facut o pensie facultativa au ales ING.
‐ Cele doua fonduri facultative din administrarea ING – ING Activ si ING Optim – insumau 103.426(1) de participanti la sfarsitul anului 2011, in crestere cu circa 19% fata de anul precedent (sursa: CSSPP).
– La aceeasi data, valoarea activelor nete aferente celor doua fonduri ale ING era de 199,93(1) milioane RON, in crestere cu 35% fata de 2010. Astfel, la finele lunii decembrie 2011, ING Asigurari de Viata detinea pe piata Pilonului III o cota cumulata, in functie de active, de 45,89% (sursa: CSSPP).
– In ceea ce priveste sumele alocate de participanti in fondurile de pensii facultative, contributia medie la fondul ING Activ in 2011 a fost de 89 RON (in crestere cu peste 22% fata de anul precedent), iar la ING Optim de 96 RON (plus 27% fata de 2010).
‐ La nivelul lunii decembrie 2011, rata de rentabilitate anualizata pentru ultimele 24 de luni a fost de 4,55% pentru ING Activ(1), fond din categoria celor cu grad de risc ridicat ce presupun o volatilitate mai crescuta in contextul unei expuneri mai mari pe piata de capital, si de 6,31% pentru ING Optim(1), fond din categoria celor cu grad de risc mediu (sursa: CSSPP).

CORNELIA AURELIA COMAN, DIRECTOR GENERAL ING ASIGURARI DE VIATA:
„Instituirea deductibilitatii fiscale totale, in limita a 400 de euro/an, incepand cu 2012, este o masura salutara, ce poate determina pe termen mediu un apetit mai mare al angajatorilor pentru acest beneficiu extrasalarial, astfel incat estimez in urmatorii trei ani un impact suplimentar de 10-15% in evolutia numarului de participanti, in contextul mentinerii situatiei macroeconomice actuale ”.

Rezultatele ING pentru anul trecut – Profitul brut estimat al ING Asigurari de Viata in 2011 este de 17,8 milioane RON

In anul 2011 ING Asigurari de Viata a obtinut un profit brut estimat de 17,8 milioane RON, comparativ cu 46,7 milioane RON in 2010. Rezultatul este in linie cu cel bugetat si a fost influentat de un volum exceptional de investitii generate atat de proiecte anterioare cu impact asupra activitatii curente, cat si de initiative noi pentru cresterea beneficiilor oferite clientilor, profesionalizarea fortei de vanzare si automatizarea proceselor in vederea alinierii la noile standarde de raportare din domeniul asigurarilor.

Concret, o directie majora de investitii in 2011 a insemnat achizitia de noi solutii tehnice de inalta performanta pentru automatizarea proceselor, precum Peoplesoft si Pega, fonduri alocate in zona informatizarii si specializarii in vederea alinierii la noile standarde de raportare din domeniul asigurarilor (Solvency II si IFRS 4 Faza 2), dar si in zona imbunatatirii serviciilor post-vanzare oferite clientilor.

O pondere semnificativa din investitiile de anul trecut este reprezentata de implementarea cerintelor prevazute de noua norma de licentiere a agentilor care intra in sistemul de vanzare a asigurarilor, care au insemnat noi stagii de pregatire si profesionalizare a agentilor.

Pe segmentul de pensii obligatorii, ING Pensii SAFPAP administra la finele anului 2011 active nete de 2,46 miliarde RON, in crestere cu aproape 45% fata de 2010.
‐ La sfarsitul lui 2011, Fondul de pensii administrat privat ING detinea active nete de 2,46 miliarde RON(1), in crestere cu 44,8% fata de nivelul inregistrat la finele lui 2010. Astfel, cota de piata a ING Pensii la sfarsitul lui 2011 era de 38,37%(1) (sursa: CSSPP) din piata pensiilor private obligatorii.
‐ La aceeasi data, ING avea 1.694.870(1) clienti in Pilonul II, dintre care 96,5% au platit cel putin o contributie de la inceputul colectarii in sistem (sursa: CSSPP). In ultimul an, procentul de conturi goale inregistrat de ING a scazut continuu, de la 4,3% in 2010 la 3,5% la sfarsitul anului trecut.
– Contributia medie neta pe participant la Fondul de pensii administrat privat ING a fost de 54,2 RON in 2011, in crestere cu 26,6% fata de anul precedent.
‐ Rata de rentabilitate anualizata(1) a fondului de pensii obligatorii al ING pentru ultimele 24 de luni a fost in decembrie 2011 de 8,15%, in conditiile in care fondul ING din Pilonul II are un grad de risc mediu (sursa: CSSPP).

MARIUS POPESCU, DIRECTOR GENERAL ING PENSII SOCIETATE DE ADMINISTRARE A UNUI FOND DE PENSII ADMINISTRAT PRIVAT: „2011 a fost pentru sistemul privat de pensii un an cu evolutii pozitive, atat in plan legislativ, unde au fost dezbatute si promovate reglementari esentiale – precum legea privind plata pensiilor private sau legea Fondului de Garantare – cat si in privinta gradului efectiv de colectare a contributiilor virate in Pilonul II. Speram ca 2012 sa aduca o continuare a acestor evolutii, prin definitivarea initiativelor initiate anul trecut, si finalizarea legislatiei secundare privind includerea salariatilor bugetari din structurile militarizate in Pilonul II. De asemenea, cresterea contributiei pentru fondurile de pensii private obligatorii la 3,5% din venitul brut al participantilor este o masura ce sustine continuarea dezvoltarii Pilonului II si benefica pentru acumularea de resurse in conturile celor 5,6 milioane de contributori actuali si ale celor viitori”.

Publicatia online www.bankingnews.ro este cea mai completa sursa de informatii financiar-bancare, fiind structurata pe doua componente distincte, ambele avand acelasi rol: informarea exacta a publicului larg cu privire la produsele si serviciile financiar-bancare disponibile pe piata romaneasca de profil.

Leave a Reply

  • (not be published)