sâmbătă, decembrie 4, 2021

Luni, debitorii au trăit emoții duble: cursul valutar și ROBOR au adus cele mai importante tensiuni pe piața bancară. Ce avertismente vin de la BNR.

Posted on noiembrie 15, 2016, 7:29 am
5 mins
Luni, 14 noiembrie, a fost o zi plină de emoții. ROBOR la 3 luni a crescut la maximul ultimelor 3 luni, iar moneda națională s-a depreciat în raport cu principalele valute. Dolarul a atins și el maximul ultimelor 10 luni. 
Debitorii, atât cei cu împrumuturi în valută cât și cei cu credite în lei, au trăit intens. Toți clienții au făcut cunoștință, din scurt, cu riscurile asociate împrumuturilor, respectiv riscul de dobândă și cel valutar. Riscurile și realitățile economice de ieri au ținut prima “pagină” în online.

Ieri am avut parte de cel mai slab leu din ultimele 4 luni. Tot ieri, am avut și cel mai puternic dolar din acest an. Veștile au fost proaste pentru românii cu credite în euro, care sunt majoritari (apoximativ 300.000 de debitori au împrumturi în moneda europeană). La fel de intens au trăit și clienții care mai dețin, încă, împrumuturi în CHF.

Dar tensiunile din piata financiară nu se opresc la debitori. După alegerile din SUA, dolarul, paradoxal, și-a revenit. Creșterea puternică a cursului îi afecteaza pe români. Pe toți. Un dolar mai puternic înseamnă prețuri mai mari pentru consumatorii români, inclusiv alimente, electrocasnice si carburanți.

Moneda americană și-a revenit remarcabil, începând de săptămâna trecută, după șocul provocat de victoria candidatului republican Donald Trump la alegerile prezidențiale din SUA, iar analiștii mizează pe o continuare a acestei tendințe.

BNR a cotat pe 14 noiembrie un euro la 4,5158 lei, iar dolarul la 4 lei și 19 bani.

Leul a continuat să se deprecieze, luni, în raport cu moneda unică europeană, cotația anunțata de Banca Națională a României fiind de 4,5158 lei pentru un euro, în urcare cu 0,33 bani (+0,07%) față de valoarea din ședinta de vineri, de 4,5125 lei pentru un euro.
Potrivit BNR, leul s-a depreciat și în fața francului elvețian, acesta ajungând la o cotație de 4,2139 lei, mai mult cu 0,98 bani (+0,23%), în comparatie cu valoarea din ziua anterioară, respectiv de 4,2041 lei pentru un franc elvețian. Și cotația francului în raport cu leul este cea mai ridicată din ultimul an și jumătate.

După o scurtă perioadă de incertitudine, săptămâna trecută, imediat după anunțarea rezultatelor alegerilor din SUA, dolarul american s-a apreciat încontinuu față de euro. Și la BNR, cursul dolar/leu a ajuns la maximul ultimelor 10 luni.

Astfel, moneda naționala a pierdut teren și luni în fata dolarului american, iar cursul a fost stabilit la 4,1957 lei, în creștere cu 4,88 bani (+1,18%), în raport cu cotația de vineri, de 4,1469 lei/dolar. Aceasta este cea mai ridicată cotație a dolarului în raport cu leul din ultimele zece luni. O cotație mai ridicată nu a mai fost înregistrată din data de 6 ianuarie 2016, respectiv 4,2141 lei/dolar.

Debitorii cu credite în lei au aflat că ROBOR a crescut într-o zi cât în 3 luni
Și asta nu a fost tot! ROBOR a dat fiori reci debitorilor în lei. ROBOR reprezintă media dobânzilor la care băncile autohtone se împrumută între ele; indicele este publicat zilnic de BNR. Robor la 3 luni este indicatorul principal în funcție de care se calculeaza dobânzile creditelor în lei (variabile).
Robor la 3 luni a urcat luni de la 0,74% până la 0,80% pe an, nivel maxim din 9 august, după ce în ultima perioadă a urcat treptat, potrivit BNR. Și indecele Robor la 6 luni a crescut de la 0,95% la 0,99% pe an.
Creșterea dobânzilor poate fi pusă în legătură cu majorarea randamentelor la titlurile de stat, pe fondul unor ieșiri de plasamente ale investitorilor străini în titluri de stat românești.
robor-bun
Riscuri sunt și măsurile adoptate recent de Parlament și care urmează a fi implementate. Acestea vor aduce alte turbulențe pe piața financiara, avertizează BNR.
Ce a discutat BNR în urmă cu 4 zile. Din minuta Bancii Centrale
Implementarea, chiar și parțială, a masurilor fiscale și salariale inițiate în perioada recentă pe plan legislativ va conduce la o supraîncălzire a economiei, cu efecte nefavorabile asupra costurilor de finanțare externă și a comportamentului cursului de schimb al leului, susțin membrii Consiliului de Administrație al Băncii Naționale a României (BNR).
Publicatia online www.bankingnews.ro este cea mai completa sursa de informatii financiar-bancare, fiind structurata pe doua componente distincte, ambele avand acelasi rol: informarea exacta a publicului larg cu privire la produsele si serviciile financiar-bancare disponibile pe piata romaneasca de profil.

Leave a Reply

  • (not be published)