Începutul de an aduce vești proaste pentru debitori. Creșterea dobânzii ROBOR scumpește ratele la creditele în lei, cu dobândă variabilă, din nou. După creşterea temperată din 1 octombrie 2017, de astăzi, clienţii cu împrumuturi în lei vor achita rate mult mai mari la bănci.

Tendinta era evidenta si evolutia marchează sfarșitul epocii creditelor în lei la costuri minime istorice. Spre exemplu, Robor la 3 luni avea nivelul de 0,92% în data de 1 septembrie 2017. Astăzi, indicele se situează la 2,05%.

Debitorii încep anul cu o majorare a ratelor lunare. Vor fi afectați de creșterea ratelor atât cei cu credite în lei din Programul „Prima Casă“, cât și cei cu credite imobiliare sau ipotecare în lei, precum și cei cu credite de nevoi personale la care dobânda este variabilă, în funcție de indicele ROBOR la 3 luni sau la 6 luni. Doar clienţii cu credite şi dobanzi fixe nu vor avea de suferit.

Acum ROBOR-ul merge spre o zona de normalitate, spun analiştii financiari-bancari. Indiferent de felul în care banca actualizează dobânzile creditelor variabile (la 3 sau 6 luni), românii vor achita rate mai mari decât luna trecută. La o primă analiză, debitorii vor plăti cu aproximativ 200 de lei mai mult la rata din această lună.

ROBOR reprezintă rata medie a dobânzii la care băncile româneşti se împrumută între ele în lei. Indicele se stabileşte zilnic de BNR ca medie aritmetică a cotaţiilor practicate de zece bănci selectate de Banca Naţională.

Un credit in lei a cărui rată a dobanzii este actualizată trimestrial va folosi ca indice Robor 3M, în timp ce un credit cu actualizare semestrială, va utiliza ca referință Robor 6M.

Chiar dacă ROBOR se calculează în fiecare zi de către BNR, băncile actualizează de obicei acest indice trimestrial sau semestrial.
Cum se decide ROBOR la 3M sau 6M

Astfel, la calcularea dobanzii se ia în considerare indicele de referinta ROBOR 3M / ROBOR 6M în vigoare în ultima zi a trimestrului anterior. Actualizarile dobanzii sunt in functie de indicele de referinta aflat in vigoare in ultima zi a trimestrului anterior si se aplica incepand cu prima zi a noului trimestru.

Şi antreprenorii, companiile sau autorităţile cu credite şi dobanzi variabile, vor plăti rate mai mari

Din 1 ianuarie 2018, populaţia şi firmele din Romania urmează să se împrumute mai scump. Mai mult, actuali clienții care s-au împrumutat în perioada cu dobanzi minime, adică în ultimul an, vor plăti primele rate majorate.

La final de an, in 29 decembrie, ROBOR la 3 luni a fost cotat de BNR la 2.05%, în uşoară scădere de la 2,08%, cu o zi inainte. Robor la 6 luni se situa la 2,27%.

Astăzi, 3 ianuarie 2018, BNR fixează dobanda Robor la 3 luni la 2,05%, iar cea la 6 luni este cotată la 2,26%.

Bancile au actualizyat dobanzile variabile. ROBOR la 3 si 6 luni a fost actualizat de toate bancile.

Spre exemplu, Alpha Bank deja si-a informat clienţii despre noua dobandă practicată din 1 ianuarie 2018. Anterior, banca calcula clienţilor rata lunară după un ROBOR la 3 luni cu o valoare e 1,46%.

Din 1 ianuarie 2018, Alpha Bank va avea un ROBOR la 3 luni de 2,08%. O creştere a ROBOR de 43% va aduce şi o rată lunară mai mare.

alpha septalpha ian bun

 

 

 

 

 

 

Analiştii vorbesc despre o evoluţie  “alertă” şi in 2018, astfel că până la finalul anului 2018, indicele ROBOR s-ar putea dubla.

Previziunile analiştilor bancari vorbesc despre valori care ar putea depăşi 4%. În aceste condiţii, BNR recomandă băncilor să intensifice testele de stres prin care oamenii sunt avertizaţi cu cât le creşte rata în cazul celor mai negre scenarii.

Evolutia ROBOR

Politicile fiscal-bugetare ale guvernului amplifică inflaţia şi deficitele, dar mai ales pun presiune pe politica monetară şi pe dobânzi.

Dobânzile interbancare au scăzut puternic în toamna anului 2016. Robor la 3 luni a înregistrat în septembrie 2016 un nivel minim istoric de 0,68% pe an. Până la finalul lunii octombrie 2016, indicele a “pendulat” între valori de 0,70 şi 0,80% an. Dobânzile au reintrat pe o traiectorie ascendentă de la finalul lunii octombrie 2016.

“Indicatorul Robor la 3 luni, în funcție de care se calculează dobânzile la cele mai multe credite în lei, a urcat marți, în prima ședință interbancară de după Crăciun, până la 0,90% pe an, nivel maxim din 25 ianuarie, de la 0,85% în ședința precedentă, arata datele BNR”, anunța BankingNews.ro în decembrie 2016.

In primele 9 luni din 2017, indicele ROBOR a atins valori de 0,80-0,90% /an. De exemplu, în 6 Martie 2017, indicele ROBOR avea valoarea de 0,81%. Robor la 6 luni a oscilat între 1,00 și 1,10%.

ROBOR şi-a continuat drumul spre valoarea de 2%, accelerat, din  septembrie 2017, cand se situa 0,94% pe an. De atunci, ROBOR nu se mai opreşte şi atinge valoarea maximă din ultimii 3 ani – 2,22%.

Editor BankingNews

Editor al publicaţiei online www.bankingnews.ro. A participat activ nu numai în managementul şi dezvoltarea proiectului, ci a adoptat şi o implicare directă în activitatea editorială, fiind atrasă de munca redacţională. A descoperit pasiunea pentru jurnalism atunci când a făcut parte din echipa care a lansat portalul www.ghiseulbancar.ro. Așa că îşi asumă rolul de editor, alcătuind, de cele mai multe ori, materiale de analiză.

Leave a Reply

  • (not be published)