ROBOR, rata medie a dobânzii la care băncile românești se împrumută între ele, a urcat joi pe piața interbancară la nivelul de 2,09% la trei luni, de la 2,06% miercuri, reiese din datele Băncii Naționale a României (BNR).

Un nou maxim al ultimilor trei ani.

Indicele ROBOR la trei luni a revenit aproape de valoarea de la finele lunii octombrie 2014. Pe data de 30 octombrie 2014, indicele se situa la 2,10% pe an.

În ceea ce privește indicele la 6 luni, acesta a ajuns, joi, la 2,19% pe an, de la 2,17% miercuri.

Conform datelor BNR, la începutul anului, ROBOR era la 0,87%.

ROBOR reprezintă rata medie a dobânzii la care băncile româneşti se împrumută între ele în lei. Indicele se stabileşte zilnic de BNR ca medie aritmetică a cotaţiilor practicate de zece bănci selectate de Banca Naţională.

Acest trend ne indică creşteri importante ale dobanzilor variabile ce vor fi stabilite în luna decembrie pentru creditele în lei. Acest demers va avea loc în ultima zi din luna decembrie. Din 2018, romanii cu credite în lei vor achita rate mai mari.

Şi clienţii cu credite în valută, atat euro cat şi franci elveţieni, vor avea rate mărite, cursul de schimb  a atins valori record în aceste zile.

 

Editor BankingNews

Editor al publicaţiei online www.bankingnews.ro. A participat activ nu numai în managementul şi dezvoltarea proiectului, ci a adoptat şi o implicare directă în activitatea editorială, fiind atrasă de munca redacţională. A descoperit pasiunea pentru jurnalism atunci când a făcut parte din echipa care a lansat portalul www.ghiseulbancar.ro. Așa că îşi asumă rolul de editor, alcătuind, de cele mai multe ori, materiale de analiză.

Leave a Reply

  • (not be published)