Robor crește puternic după decizia Băncii Centrale de a scupi banii. Indicele ROBOR la 3 luni, în funcţie de care se calculează costul creditelor de consum în lei cu dobândă variabilă, a urcat miercuri la 4,68% pe an, de la 4,62% pe an, marţi, conform Agerpres. ro.

Un asemenea nivel al ROBOR nu a mai fost în piață din 10 iunie 2013 (4,71%), cu precizarea că atunci indicele era în scădere, în vreme ce acum asistăm la o tendință de creștere.

Indicele la 6 luni, utilizat în calculul dobânzilor la creditele ipotecare în lei cu dobândă variabilă, a urcat la 4,78% pe an, de la 4,70% pe an în ziua precedentă, iar ROBOR la 12 luni a crescut la 4,83% e an, de la 4,73% pe an anterior.

În ceea ce priveşte indicele de referinţă pentru creditele consumatorilor (IRCC), reglementat de OUG 19/2019, acesta este de 1,86% pe an, fiind calculat ca medie aritmetică a ratelor de dobândă zilnice ale tranzacţiilor interbancare din trimestrul IV 2021, în urcare faţă de cel publicat în urmă cu trei luni, de 1,17%. Din luna iulie, IRCC va crește la 2,64%.

Marţi, la a treia ședință de politică monetară din acest an, BNR a continuat ciclul monetar post-pandemie, printr-o nouă majorare a ratei de dobândă de referință cu 50 puncte bază la 3,00% pe an (decizie în linie cu așteptările pieței financiare), pentru contracararea presiunilor inflaționiste și ancorarea așteptărilor privind dinamica prețurilor de consum pe termen mediu în convergență spre intervalul țintă.

Editor BankingNews

Editor al publicaţiei online www.bankingnews.ro. A participat activ nu numai în managementul şi dezvoltarea proiectului, ci a adoptat şi o implicare directă în activitatea editorială, fiind atrasă de munca redacţională. A descoperit pasiunea pentru jurnalism atunci când a făcut parte din echipa care a lansat portalul www.ghiseulbancar.ro. Așa că îşi asumă rolul de editor, alcătuind, de cele mai multe ori, materiale de analiză.

Leave a Reply

  • (not be published)