Evoluția ratei medii a dobânzii la care băncile românești se împrumută între ele (ROBOR) depinde de nivelul de lichiditate din piața bancară, iar în această perioadă indicele se află într-o perioadă de reașezare, susține Dan Suciu, purtător de cuvânt al Băncii Naționale a României, citat de Agerpres.

BNR a afișat joi un nivel al ROBOR pentru depozitele la 3 luni de 1,46%, față de 1,25% în ședința de miercuri, iar pentru cele la 6 luni de 1,57%, față de 1,35%.

La începutul acestui an, ROBOR la 3 luni era de 0,87%, iar ROBOR la 6 luni de 1,12%.

“Evoluția ROBOR depinde de nivelul de lichiditate din piața bancară. Suntem într-o perioadă de reașezare a acestui indice după ce am avut, în perioada care a trecut, dobânzi reduse la nivel istoric. Din aceasta perspectivă, era de așteptat ca această creștere să înceapă.

Trebuie spus, totuși, că în 2014 și 2015, dacă luăm ca reper luna septembrie, ROBOR la 3 luni era mai ridicat decât nivelul actual, ca să nu mai spunem de 2012 sau 2013 când atingea 4 procente sau chiar 5,80%. Sigur că, față de acum câteva luni, se vor aduna câțiva lei în plus la plata ratei, în condițiile în care dobânda ROBOR este luată în calculul ratei, dar pentru creditele acordate înainte de 2015 ratele sunt în continuare sub nivelul inițial”, a declarat, joi, pentru AGERPRES, Dan Suciu.


In 1 Septembrie 2017, Robor avea nivelul de 0,92%. Astazi, indicele de referinta este la maximul ultimilor 2 ani, aceasta valoare a fost atinsa in 5 octombrie 2015.

Editor BankingNews

Editor al publicaţiei online www.bankingnews.ro. A participat activ nu numai în managementul şi dezvoltarea proiectului, ci a adoptat şi o implicare directă în activitatea editorială, fiind atrasă de munca redacţională. A descoperit pasiunea pentru jurnalism atunci când a făcut parte din echipa care a lansat portalul www.ghiseulbancar.ro. Așa că îşi asumă rolul de editor, alcătuind, de cele mai multe ori, materiale de analiză.

Leave a Reply

  • (not be published)