Indicele ROBOR la trei luni, în funcţie de care se calculează costul unor credite în lei cu dobânda variabilă, a scăzut sub pragul de 2%, după cum previziona acum două zile guvernatorul Mugur Isarescu, în briefiengul de presă.

Ieri, 10 ianuarie, Robor 3M se situa la nivelul de 2,04%, valoare atinsă şi în 14 noiembrie 2017. Şi ROBOR la 6 luni scade.

Indicele la şase luni, utilizat în calculul unor credite ipotecare cu dobanzi variabile, a scăzut de la 2,25% la 2,22%.

Impactul majorării dobânzii de politică monetară este minor în ceea ce priveşte ROBOR la trei şi şase luni, susţinea Mugur Isărescu, guvernatorul BNR.

“S-ar putea ca efectul în piaţă să fie uşor deosebit. Nu vedem mişcări ample ale dobânzilor. Datoria mea e să transmit acest lucru şi să subliniez că modificarea ROBOR, care probabil va apărea, posibil să coboare la 3 luni şi sub 2%, va depinde de condiţiile de piaţă. Impactul este minor şi, în consecinţă, mediatizarea excesivă trebuie să fie atenuată”, preciza guvernatorul BNR.

Acest nu a precizat perioada pentru care ROBOR va scădea.

ROBOR este o medie a dobanzilor la care se împrumută băncile între ele. Această medie este făcuta şi prezentată de Banca Naţionlă a Romaniei.

Editor BankingNews

Editor al publicaţiei online www.bankingnews.ro. A participat activ nu numai în managementul şi dezvoltarea proiectului, ci a adoptat şi o implicare directă în activitatea editorială, fiind atrasă de munca redacţională. A descoperit pasiunea pentru jurnalism atunci când a făcut parte din echipa care a lansat portalul www.ghiseulbancar.ro. Așa că îşi asumă rolul de editor, alcătuind, de cele mai multe ori, materiale de analiză.

Leave a Reply

  • (not be published)