România a notificat Comisia Europenană privind măsura ajutorului de stat pentru înfiinţarea viitoarei bănci naţionale de dezvoltare, potrivit notei de fundamentare a proiectului de Ordonanţă pentru reglementarea unor măsuri privind cadrul general aplicabil băncilor de dezvoltare din România, transmite Agerpres.

“Înfiinţarea şi activităţile băncilor de dezvoltare se efectuează cu respectarea legislaţiei în materie de ajutor de stat. În prezent, autorităţile române au iniţiat procesul de notificare a Comisiei Europene (DG Concurenţă) privind măsura ajutorului de stat pentru înfiinţarea viitoarei bănci naţionale de dezvoltare”, se arată în document.

O bancă de dezvoltare devine funcţională şi îşi poate începe activitatea numai după emiterea unei decizii pozitive din partea Comisiei Europene şi după obţinerea autorizaţiei de funcţionare de la Banca Naţională a României.

Potrivit documentului, băncile de dezvoltare au un rol complementar pentru sectorul privat, acţionând în sectoare în care au fost identificate disfuncţionalităţi ale pieţei financiare şi oferind o varietatea de produse şi instrumente, care pot include, în principal, împrumuturi, garanţii, investiţii de capital de tip acţiuni şi participaţii.

În nota de fundamentare se menţionează că băncile de dezvoltare nu atrag depozite de la persoane fizice, pentru a nu concura cu băncile comerciale, iar conturile curente ale companiilor pe care le finanţează sunt considerate depozite.

Băncile de dezvoltare efectuează raportări periodice privind activitatea desfăşurată către Ministerul Finanţelor, în calitate de acţionar.

Editor BankingNews

Editor al publicaţiei online www.bankingnews.ro. A participat activ nu numai în managementul şi dezvoltarea proiectului, ci a adoptat şi o implicare directă în activitatea editorială, fiind atrasă de munca redacţională. A descoperit pasiunea pentru jurnalism atunci când a făcut parte din echipa care a lansat portalul www.ghiseulbancar.ro. Așa că îşi asumă rolul de editor, alcătuind, de cele mai multe ori, materiale de analiză.

Leave a Reply

  • (not be published)