Romania asista la un tavalug al creditelor neperformante. Rata creditelor neperformante a crescut cu 0,38 puncte procentuale, in aprilie, la 19,46%, fata de nivelul de luna precedenta, potrivit datelor Bancii Nationale a Romaniei (BNR). In sase luni, creditele neperformante au urcat cu peste 1 punct procentual si se pare ca acest fenomen nu se va opri.

La inceputul anului 2012, rata creditelor neperformante se ridica la 16,28%, in timp ce la finalul aceluiasi an la 18,24%. in ceea ce priveste pierderile provizionate de banci din activitatea de creditare, volumul acestora a crescut cu 1,51%, in aprilie 2013, la peste 37,948 miliarde lei, fata de nivelul din martie.

In luna aprilie, numarul restantierilor – persoane fizice – la banci si IFN-uri a crescut cu 2,26%, fata de martie 2013, ajungând la 715.469. Numarul este mai mare cu 15.869 persoane fata de luna precedenta, dar cu 10.723 mai mic decât nivelul din aprilie 2012.Potrivit datelor BNR, valoarea totala a restantelor a crescut cu 0,19% fata de luna martie, la peste 9,914 miliarde lei. Din totalul restantelor, peste 7,154 miliarde lei aveau intârziere mai mare de 90 de zile.

De asemenea, din cele circa 9,9 miliarde lei, peste 4 miliarde lei erau restante in euro, 3,727 miliarde in lei, 2,116 miliarde lei in alte valute si circa 30,2 milioane lei in dolari SUA.

Potrivit lui Andrei Cionca, fondator al Casei de Insolventa Transilvania /CITR/, creditele neperformante vor continua sa creasca in lipsa unor finantari noi in economia romaneasca.

“Statistica BNR arata ca evolutia creditelor neperformante este in crestere permanenta, iar expunerea bancilor a ramas constanta in ultimii ani. Criza companiilor care duce si la cresterea creditelor neperformante nu are cum sa se opreasca cat timp nu intervin bani proaspeti in economie, bani proaspeti care pana nu demult au fost livrati doar de banci, prin credit. Bancile s-au oprit, ceea ce inseamna ca trebuie sa apara un nou vehicul de finantare, un fond de investitii care sa faca finantare in alt mod decât cel traditional”, a declarat, recent, pentru Agerpres, reprezentantul CITR.

El a avertizat ca, practic, toti jucatorii implicati in salvarea unei companii – furnizori, actionari, stat, banci – nu pot interveni in acest moment.

“Furnizorul care s-ar expune acum ar fi primul care pierde, bancile sunt supraexpuse pentru ca indicatorii companiilor s-au inrautatit si nu au garantii suplimentare, statul nu finanteaza niciodata, iar actionarii sunt epuizati dupa patru ani de criza si câteva proceduri de restructurare. Este necesara interventia celui de-al 5-lea jucator care sa fie un fond de investitii si sa acorde credit cu optiunea ca la anumite intervale de control, 3-6 luni sau un an, sa aiba posibilitatea sa isi converteasca banii in pachetul majoritar de actiuni”, a mai spus Andrei Cionca.

Publicatia online www.bankingnews.ro este cea mai completa sursa de informatii financiar-bancare, fiind structurata pe doua componente distincte, ambele avand acelasi rol: informarea exacta a publicului larg cu privire la produsele si serviciile financiar-bancare disponibile pe piata romaneasca de profil.

Leave a Reply

  • (not be published)