Rata anuală a inflaţiei în Uniunea Europeană a continuat să crească în luna mai până la 8,8%, de la 8,1% în luna aprilie, ţările membre cu cele mai ridicate rate fiind Estonia (20,1%), Lituania (18,5%), Letonia (16,8%), Cehia (15,2%), Bulgaria (13,4%), Letonia (12,8%) şi România (12,4%), arată datele publicate, vineri, de Eurostat.

Comparativ cu situaţia înregistrată în luna aprilie, rata anuală a inflaţiei a crescut în 26 de state membre, inclusiv în România, de la 11,7% până la 12,4%.

În zona euro, rata anuală a inflaţiei a urcat la un maxim istoric de 8,1% în luna mai. În urmă cu un an, rata inflaţiei în zona euro era de 2%, în timp ce în UE se situa la 2,3%. Pentru statele din zona euro, cel mai semnificativ impact asupra creşterii anuale a preţurilor a venit din partea energiei, unde s-a înregistrat o creştere de 3,87 puncte procentuale, urmată de preţurile la alimente care au crescut cu 1,59 puncte procentuale şi preţurile la servicii care au înregistrat un avans de 1,46 puncte procentuale. În cazul României, Institutul Naţional de Statistică (INS) a informat anterior că rata anuală a inflaţiei a urcat la 14,5% în luna mai 2022, de la 13,76% în aprilie.

De asemenea, datele Eurostat arată că inflaţia de bază în zona euro ( ceea ce rămâne după ce sunt eliminate preţurile pentru bunuri volatile), precum energia şi alimentele, a accelerat 4,4% în ritm anual, mai mult decât dublu faţă de ţinta BCE. Inflaţia de bază este indicatorul urmărit cu atenţie de către BCE la elaborarea deciziilor sale de politică monetară.

La polul opus, ţările membre UE cu o cea mai redusă inflaţie sunt: Franţa şi Malta (ambele cu 5,8%), Finlanda (7,1%), Italia (7,3%), Suedia (7,4%) şi Austria (7,7%).

BNR anticipa că rata anuală a inflaţiei IPC urma să atingă un maximum de 14,2% în luna iunie, potrivit Raportului asupra inflaţiei din luna mai.

Editor BankingNews

Editor al publicaţiei online www.bankingnews.ro. A participat activ nu numai în managementul şi dezvoltarea proiectului, ci a adoptat şi o implicare directă în activitatea editorială, fiind atrasă de munca redacţională. A descoperit pasiunea pentru jurnalism atunci când a făcut parte din echipa care a lansat portalul www.ghiseulbancar.ro. Așa că îşi asumă rolul de editor, alcătuind, de cele mai multe ori, materiale de analiză.

Leave a Reply

  • (not be published)