Senatul Romaniei a adoptat o lege prin care cetatenii pot solicita bancilor la care au credite sa isi converteasca creditele luate in moneda pe care o doresc: lei, valuta in care primeste salariul sau orice alta moneda. Propunerea legislativa prevede conversia fara comisioane, costuri aditionale sau alte garantii.

De ce au propus politicienii aceasta solutie

„Pentru a da astfel o sansa reala consumatorilor de credite care s-au trezit cu ratele dublate peste noapte, exclusiv din cauza fluctuatiilor de curs valutar, sa nu-si piardă casele sau agoniseala de-o viata din cauza executărilor silite”, a motivat deputatul PSD Ana Birchall, unul din initiatorii legii.

Legea se va aplica daca va trece de Camera Deputatilor

Legea se va aplica si la creditele ipotecare si la cele de consum si beneficiaza de ea si peroanele care au deja imprumuturi.

“In momentul in care rata lunara creste cu peste 20% banca este obligata sa informeze consumatorul ca rata a crescut si sa decida impreuna care este calea de urmat, eu consider ca o conversie ar fi potrivita”, a spus Ana Birchall, deputat PSD.

Atentie clienti! Conversia va poate aduce o rata crescuta, dar va scapa de fluctuatiile cursului valutar

De pilda, la un credit ipotecar de 100 de mii de euro luat pe 30 de ani, dobanda pleaca de la 4,9 la suta. In lei dobanda este cu aproape un punct procentual mai mare. Asta inseamna ca rata lunara ar creste cu 100 de lei.

Publicatia online www.bankingnews.ro este cea mai completa sursa de informatii financiar-bancare, fiind structurata pe doua componente distincte, ambele avand acelasi rol: informarea exacta a publicului larg cu privire la produsele si serviciile financiar-bancare disponibile pe piata romaneasca de profil.

Leave a Reply

  • (not be published)