Cele mai recente date ale BNR ne indica importanta sigurantei financiare la romani. 39,4% din totalul depozitelor constituite de cetatenii romani la banci reprezinta conturi in valuta, conform cifrelor oficiale de la sfarsitul lunii august 2014. Adica, patru din zece lei economisiti de romani la banci sunt pusi deoparte in depozite in valuta. Multi romani prefera o dobanda mai mica in loc sa-si tina banii in lei, si asta pentru siguranta pe care le-o ofera moneda unica.

In luna august, depozitele constituite pe termenul de o luna aveau o dobanda medie de 2,59% pe an, pentru sumele in lei, comparativ cu dobanda de 1,57% pe an, in cazul economiilor in euro pentru o luna.

Topul judetelor cu cele mai multe conturi in valuta

In judetul Timis, 55,4% din sumele aflate in depozitele populatiei este in valuta. Astfel, conform cifrelor BNR, timisenii au in depozite bancare 1,79 miliarde lei in depozite in euro si 1,44 miliarde lei in depozite in moneda nationala.

Pe locul al doilea in topul judetelor cu cea mai mare pondere a depozitelor in valuta in total depozite ale populatiei se afla municipul Bucuresti: 46,97%. Locuitorii Capitalei au depozite de 17,6 miliarde lei in valuta si de 19,87 miliarde lei in moneda nationala.

In judetul Caras-Severin, 45,66% din valoarea totala a depozitelor este in valuta, iar in judetul Arad 45% dintre depozite sunt in aceasta situatie. Alte judete cu o pondere ridicata a depozitelor in euro sau alte valute sunt: Brasov (44,06%), Sibiu (43,57%), Constanta (43,53%), Maramures (39,86%), Cluj (39,83%) si Satu Mare (39,51%).

Publicatia online www.bankingnews.ro este cea mai completa sursa de informatii financiar-bancare, fiind structurata pe doua componente distincte, ambele avand acelasi rol: informarea exacta a publicului larg cu privire la produsele si serviciile financiar-bancare disponibile pe piata romaneasca de profil.

Leave a Reply

  • (not be published)