În 2015, Banca Mondială lansa un raport cu privire la perspectivele economiei la nivel global. Potrivit acestui raport, Germania ocupă primul loc în topul țărilor care fac economii, cu o rata de 17%. Pentru statele mai mici din Europa, implicit România, adunat, procentul este de doar 12%.

Într-o cercetare efectuată în urmă cu câțiva ani de un cunoscut site de recrutare, reieșea faptul că 60,6% dintre romani nu ar putea trăi nici măcar o lună din economiile pe care le fac, iar cei care care reușesc cel mai puțin să pună bani deoparte sunt tinerii de până în 30 de ani.

Garanti Bank, însă, subliniază importanța pe care o are punerea la punct a unui plan de economii, atât pentru a putea soluționa rapid și eficient situațiile neprevăzute, pentru a gestiona cheltuielile anuale mult mai ușor, dar și pentru a investi în lucrurile pe care un client și le dorește.

Din perspectiva băncii, pentru a ajunge la economisire, primul pas este informarea cu privire la un astfel de proces și învățarea, treptat, a mecanismelor de funcționare ale acestuia. Totul poate începe cu o primă bancnotă depusă într-un cont de economii, în ziua de salariu.

În cazul Garanti Bank, comisionul de deschidere și de administrare a unui astfel de cont de economii este zero. În plus, specialiștii băncii consiliază clientul de la bun început pentru a organiza resursele disponibile în așa fel încât să se potrivească nevoilor acestora. Și pentru că băncile trebuie să se adreseze deja unei noi generații de consumatori, mereu conectați, obișnuiți să aibă acces la informații și servicii oricând și oriunde, Garanti Bank permite gestionarea economiilor și prin Internet Banking.

Ce variante poate alege o persoană care vrea să înceapă să economisească?

Există 3 variante propuse de Garanti Bank pe care un client le poate avea în vedere atunci când vrea să înceapă să strângă bani:

* Un cont de tip Economus  – oferă posibilitatea de a depozita bani oricând poate clientul, chiar și via Internet Banking, fără a i se impune o dată lunară anume. Dobânda este, în acest caz, similară cu cea a unui depozit, calculată și capitalizată zilnic în cont;

* Un cont de tip Bonus Economus  – pentru un astfel de cont, împreună cu specialiștii băncii, este compus un plan de economisire pe perioadă determinată. Se stabilește o sumă lunară de economist, iar dacă acest cont este alimentat în perioada stabilită, chiar și prin Internet Banking, clientul poate primi un bonus de dobândă;

* Depozit la termen – clientul poate opta pentru un depozit pe una dintre perioadele standard, 1, 3, 6 sau 12 luni, cu o dobânda fixă. Suma minimă de constituire a unui depozit este 200 de lei, iar contul poate fi gestionat și prin Internet Banking.

Material realizat de Roxana Rebegeanu – Head of Retail Banking, Garanti Bank

Editor BankingNews

Project Manager & Editor al publicaţiei online www.BankingNews.ro. Are o experienţă vastă, de peste 20 de ani, în domeniul mass-media. A ocupat, de-a lungul timpului, rolul de editor şi/sau funcţii de conducere în cadrul redacţiilor unor ziare şi reviste, precum "Cronica Română", "România Liberă", "Curierul Naţional", "Independent", "Agenda Construcţiilor" etc. Se simte bine în mediul virtual, unde a dezvoltat numeroase proiecte, fiind fondator sau co-fondator al www.ghiseulbancar.ro, www.banisiafaceri.ro, www.bankingjobs.ro şi www.cafeneauabancara.ro.

Leave a Reply

  • (not be published)