Ministerul rus de Finanţe a anunţat joi că a efectuat plata către Citibank din Londra a sumei de 117 milioane de dolari reprezentând dobânda pentru o emisiune de obligațiuni suverane cu scadență în 2023 și 2043. Anunțul a fost confirmat de JPMorgan Chase care a anunțat că a procesat fondurile alocate pentru plățile dobânzilor datorate de guvernul rus și a trimis banii către Citigroup.

Moscova avertizase anterior că va face plata în ruble dacă sancțiunile o vor împiedica să folosească moneda emisiunii.

JPMorgan a fost banca corespondentă folosită de Rusia pentru a trimite plata către Citigroup, ce acționează ca agent de plată pentru obligațiuni. JPMorgan a trimis banii către Citigroup după ce a a primit aprobările necesare de la autoritățile americane, spun surse citate de Bloomberg.

Dacă nu ar fi efectuat plata în perioada de graţie de 30 de zile, ar fi fost pentru prima dată din 1918 când Rusia şi-ar fi încălcat obligaţiile faţă de creditorii străini. Pe fondul acestor speculaţii, piața se teme că Rusia se îndreaptă spre intrarea în incapacitate de plată pentru împrumuturile suverane.

Astfel, capacitatea Rusiei de a efectua plăți către deținătorii de obligațiuni pentru datoriile sale este urmărită îndeaproape de piețele din întreaga lume. Ministerul rus de Finanțe a declarat că a trimis ordinul de plată a dobânzii de 117 milioane de dolari (105 milioane de euro) pe 14 martie unei bănci corespondente pe care nu a identificat-o.

Editor BankingNews

Editor al publicaţiei online www.bankingnews.ro. A participat activ nu numai în managementul şi dezvoltarea proiectului, ci a adoptat şi o implicare directă în activitatea editorială, fiind atrasă de munca redacţională. A descoperit pasiunea pentru jurnalism atunci când a făcut parte din echipa care a lansat portalul www.ghiseulbancar.ro. Așa că îşi asumă rolul de editor, alcătuind, de cele mai multe ori, materiale de analiză.

Leave a Reply

  • (not be published)