[dropcap]I[/dropcap]n cadrul primelor zece banci dupa numarul de angajati – BRD, BCR, CEC Bank, Banca Transilvania, Raiffeisen Bank, UniCredit Tiriac Bank, Bancpost, Alpha Bank, ING Bank si Piraeus Bank – lucreaza aproximativ 44.000 de functionari bancari, ceea ce reprezinta circa 75% din totalul oamenilor inregistrati pe statele de plata ale companiilor din industria bancara.

Oarecum previzibil, cei mai mari 10 angajatori din domeniul bancar sunt si cele mai mari zece banci din Romania dupa nivelul activelor, excluzand Volsbank care este inlocuita in clasament de Piraeus Bank.

Perioada 2009 – 2014 coincide cu cei mai grei ani pentru sistemul bancar, in conditiile in care in tot acest interval bancile s-au ocupat mai degraba de reducerea costurilor, proces care a insemnat cu precadere redimensionarea retelelor teritoriale si reducerea efectivelor de salariati.

In aceste conditii, efectivele de angajati au suferit in ultimii cinci ani modificari importante. Numai trei din primii zece angajatori din domeniul bancar, respectiv Banca Transilvania, UniCredit Tiriac Bank si ING Bank, au consemnat cresteri ale efectivelor de angajati. Celelalte sapte banci au concediat in ultimii cinci peste 5.000 de angajati.

Daca ar pastra toti angajatii de la Volksbank dupa preluare, Banca Transilvania ar deveni cel mai mare angajator din industria bancara

[dropcap]I[/dropcap]nstitutia de credit clujeana s-a dovedit a fi cel mai activ angajator de pe piata muncii, in perioada 2009 – 2014, cand si-a majorat portofoliul de functionari cu peste 700 de persoane. In prezent, Banca Transilvania numara peste 6.000 de angajati, in conditiile in care a pornit de la un efectiv de 5.285 de salariati, cat inregistra la finalul anului 2009.

Interesant este faptul ca preluarea Volksbank va face din Banca Transilvania cel mai mare angajator din industria bancara, daca istitutia de credit va alege sa pastreze toti cei aproximativ 1.300 de angajati de la Volksbank. Acest lucru este insa putin probabil, managementul Bancii Transilvania optand pentru o selectie atenta a efectivului de salariati.

Alte banci ce au continuat campania de recrutare pe timpul crizei financiare sunt ING Bank si UniCredit Tiriac Bank, care si-au marit efectivele de angajati cu aproximativ 400 de persoane fiecare.

La polul opus, cele mai ample procese de restructurare s-au derulat la BCR si Bancpost, urmate de BRD, Raiffeisen Bank si Alpha Bank.

Editor BankingNews

Project Manager & Editor al publicaţiei online www.BankingNews.ro. Are o experienţă vastă, de peste 20 de ani, în domeniul mass-media. A ocupat, de-a lungul timpului, rolul de editor şi/sau funcţii de conducere în cadrul redacţiilor unor ziare şi reviste, precum "Cronica Română", "România Liberă", "Curierul Naţional", "Independent", "Agenda Construcţiilor" etc. Se simte bine în mediul virtual, unde a dezvoltat numeroase proiecte, fiind fondator sau co-fondator al www.ghiseulbancar.ro, www.banisiafaceri.ro, www.bankingjobs.ro şi www.cafeneauabancara.ro.

Leave a Reply

  • (not be published)