Noul Guvern a surprins mediul de afaceri cu eliminarea peste noapte a plafonului de cinci salarii brute la CAS, măsură care nu a fost prezentată în campania electorală.  PSD nu a vorbit deloc în campania electorală despre această posibilitate de eliminare a plafonului la CAS, iar prevederea nu se regăseşte nici în programul de guvernare, potrivit ZF.ro.

Sunt afectaţi toţi cei cu salarii de peste 14.230 de lei brut, adică multiplu de cinci salarii brute pe economie, ceea ce înseamnă un salariu mediu net de 10.000 de lei. Pentru cine câştigă spre exemplu 20.000 de lei net lunar, pierderea este de 1.184 de lei.

Pentru un salariu net lunar de 10.000 de euro (45.000 de lei), cât câşti­gă un director general de companie în România, pierderea este de 3.976 de lei.

Plafonarea CAS la cinci salarii medii brute însemna că oricât ar fi fost salariul brut de peste 14.230 lei, contribuţia aferentă salariatului pentru fondul de pensii publice era de 1.408 lei.

Cu alte cuvinte, şi pentru 13.409 de lei salariu brut, care corespunde unui salariu net lunar de 10.000 de lei, şi pentru 45.000 de lei sau 99.000 de lei salariu mediu net lunar, cât câştigă guvernatorul Mugur Isărescu (22.000 de euro net pe lună în 2015), contribuţia la CAS era de 1.408 lei, adică 10,5% din 13.409 lei.

Eliminarea plafonului va impulsiona plata salariilor mari prin alte forme, le va duce în zona gri
“Ne întoarcem 3-4 ani înapoi în negocierile cu statul. Este o măsură adoptată fără consultare, fără dialog, o surpriză foarte neplăcută. Unde era urgenţa? Modificările Codului fiscal trebuie discutate cu şase luni înainte, aşa prevede legea“, a spus Daniel Anghel, tax service partner şi responsabil cu fiscalitatea în cadrul Consiliului Investitorilor Străini

Pentru a păstra salariul mediu net neschimbat, companiile trebuie să majoreze brutul din contracte.
„Nu cred că mulţi angajatori vor renegocia brutul. Măsura îi va afecta direct pe salariaţi, pentru că la acelaşi brut vor câştiga mai puţin. Este o măsura împotriva atragerii de investitori. Şi cred că este doar începutul“, a încheiat Daniel Anghel. pentru ZF/ro

Publicatia online www.bankingnews.ro este cea mai completa sursa de informatii financiar-bancare, fiind structurata pe doua componente distincte, ambele avand acelasi rol: informarea exacta a publicului larg cu privire la produsele si serviciile financiar-bancare disponibile pe piata romaneasca de profil.

Leave a Reply

  • (not be published)