Preturile din imobiliare s-au stabilizat in ultimii doi ani, spun bancherii. Cu un salariu de 500 de euro se poate cumpara un apartament de doua camere. Cu acesti bani, acum 4-5 ani, plateai doar rata la credit. In acest moment avem parte de cel mai redus nivel al salariului – in jur de 2200 lei- pentru a putea avea acces la un credit, potrivit unui studiu Alpha Bank.

Alpha Bank a calculat de mai bine de zece ani raportul dintre venitul minim necesar pentru incadrarea in serviciul datoriei aferent unui credit pentru un apartament de doua camere si nivelul salariului mediu net pe economie.”Daca in 2008 era nevoie de un venit minim de 2,8 ori peste salariul mediu net pe economie, azi este necesar un venit de 1,3 ori peste salariul mediu net pe economie (…) Da, undeva la 2.000 de lei/luna net”, a declarat presedintele Alpha Bank, Sergiu Oprescu, la ZF Bankers Summit’14.

El a aratat ca scaderea de 40% a serviciului datoriei aferent un credit ipotecar in lei se datoreaza in proportii relativ egale atat reducerii dobanzilor, cat si scaderii preturilor la imobiliare.

Publicatia online www.bankingnews.ro este cea mai completa sursa de informatii financiar-bancare, fiind structurata pe doua componente distincte, ambele avand acelasi rol: informarea exacta a publicului larg cu privire la produsele si serviciile financiar-bancare disponibile pe piata romaneasca de profil.

Leave a Reply

  • (not be published)