Presedintele Traian Basescu a readus in prim-plan discutiile despre presedintele CEC Bank – Radu Gratian Ghetea. Potrivit presei, CEC Bank a acordat Ioanei Basescu un credit de 1 mil. de euro. Coincidenta, Guvernul discuta despre implicarile statului in obtinerea acestui imprumut dar si schimbarea statutului CEC Bank, pe care o controleaza ca actionar unic. Aceasta schimbare ar putea aduce un nou sistem de conducere, implicit un nou sef, a declarat aseara la guvern ministrul finantelor Daniel Chitoiu. De ce se discuta despre schimbare cand mandatul Presedintelui CEC Bank, Radu Ghetea, se termina in mai 2015?

Chitoiu: presedintele CEC Bank l-a sunat pe presedinte pentru a obtine sprijin politic!

Ministrul Finantelor, Daniel Chitoiu a declarat aseara ca presedintele l-a sunat in legatura cu evaluarea de la CEC Bank. Presedintele “l-a avertizat” sa nu-l schimbe din functie pe presedintele CEC Bank, Radu Ghetea, inainte de terminarea mandatului legal.

Chitoiu a precizat ca discutia despre CEC Bank dateaza din urma cu doua-trei saptamani, iar atunci Radu Ghetea, actualul presedinte al CEC Bank, “a dat fuga” la presedintele Traian Basescu pentru a obtine sprijin. Chitoiu afirma ca a fost sunat de presedintele Basescu pentru a-l mentine in functie pe Ghetea.

Ce schimbari urmeaza la CEC Bank

Schimbarea sistemului de conducere in banca de stat ar putea insemna introducerea asa-numitului sistem dualist folosit de majoritatea bancilor private, in care managementul executiv este separat de consiliul de administratie. In prezent, Radu Ghetea este si seful executiv al CEC, si presedintele consiliului de administratie. De asemenea, prim-vicepresedintele bancii si doi vicepresedinti executivi sunt si membri ai CA.

Discutiile privind schimbarea lui Ghetea revin periodic, fiind vorba de o banca de stat in care fortele politice incearca sa castige influenta. Actualul mandat al presedintelui CEC Bank expira in luna mai 2015, iar incetarea prematura a acestuia fara motivatii solide ar insemna activarea unui pachet compensatoriu consistent.

Radu Ghetea are sprijinul BNR pentru a ramane in functie.

 

Presedintele confirma implicarea in problemele guvernamentale

„Presedintele Romaniei, domnul Traian Basescu, confirma ca a avut o discutie cu ministrul Finantelor Publice, domnul Daniel Chitoiu in data de 17 octombrie a.c. in jurul orei 15.30. In cursul acesteia, domnul presedinte Traian Basescu l-a avertizat pe domnul ministru Daniel Chitoiu sa nu-l schimbe din functie pe presedintele CEC Bank, domnul Radu-Gratian Ghetea, inainte de terminarea mandatului legal. Motivele pe care domnul presedinte Traian Basescu le-a invocat sunt urmatoarele: (1) – mandatul domnului Radu-Gratian Ghetea la conducerea CEC Bank expira in anul 2014, iar intreruperea acestuia fara o motivatie temeinica este de natura a crea neincredere in institutia bancara; (2) – domnul Radu-Gratian Ghetea detine, in prezent, si functia de presedinte al Consiliului Director al Asociatiei Romane a Bancilor, functie rezervata numai directorilor de banci. Dupa inlocuirea pe criterii politice a conducerii EximBank, domnul presedinte Traian Basescu l-a avertizat pe domnul ministru Daniel Chitoiu ca schimbarea din functie, nejustificata si tot pe criterii politice, a domnului Radu-Gratian Ghetea este de natura sa creeze neincredere in sistemul bancar romanesc. Interventia domnului presedinte a fost facuta in baza Articolului 80, alin. (2) din Constitutia Romaniei.”

Publicatia online www.bankingnews.ro este cea mai completa sursa de informatii financiar-bancare, fiind structurata pe doua componente distincte, ambele avand acelasi rol: informarea exacta a publicului larg cu privire la produsele si serviciile financiar-bancare disponibile pe piata romaneasca de profil.

Leave a Reply

  • (not be published)