Un proiect al PSD si UNPR depus in septembrie 2013 isi propune sa modifice legea clauzelor abuzive. Proiectul a trecut de Senat, cu amendamente depuse de Asociatia Romana a Bancilor (ARB).

Ce se poate schimba, daca proiectul trece de Camera Deputatilor

Proiectul spune ca instantele nu vor mai putea elimina clauzele contractuale care se refera la pretul contractelor – in cazul contractelor bancare, asta inseamna dobanzi si comisioane -, ca actiunile pentru eliminarea clauzelor abuzive vor putea fi initiate doar de catre presedintele ANPC in timp ce drepturile asociatiilor vor fi limitate. De asemenea, toti consumatorii care vor sa dea banca in judecata vor trebui sa vina la Bucuresti, la tribunalul specializat, chiar daca locuiesc in alta parte a tarii, potrivit Economica.net

Totodata, conditiile in care o clauza va putea fi declarata abuziva sunt inasprite, fiind necesara analiza cumulativa a mai multor criterii, iar hotararile vor avea efect doar pentru viitor, astfel ca cei pagubiti nu isi vor putea recupera banii platiti pana la momentul initierii unei actiuni.

Citeste mai multe despre modificarile propuse aici.

Publicatia online www.bankingnews.ro este cea mai completa sursa de informatii financiar-bancare, fiind structurata pe doua componente distincte, ambele avand acelasi rol: informarea exacta a publicului larg cu privire la produsele si serviciile financiar-bancare disponibile pe piata romaneasca de profil.

Leave a Reply

  • (not be published)