Eugen Teodorovici, ministrul Finanţelor Publice, a declarat, duminică seara, că OUG nr. 114/2018 a fost făcută în echipa guvernamentală, iar o decizie va fi luată peste cel mult două săptămâni.

„Este o ordonanţă făcută de întreaga echipă guvernamentală pe fiecare sector în parte. Nu a fost ideea cuiva, dar este un act normativ, l-am denumit eu la un moment dat, poate cel mai important de după Revoluţie, pentru că atacă zone foarte sensibile. Au fost nemulţumiri înainte să dăm acest act şi, desigut şi după ce el a intrat vigoare. Foarte multe presiuni înainte şi după cel el a intrat în vigoare”, a adăugat Teodorovici.

În plus, ministrul Finanţelor a menţionat că au existat, pentru OUG n.r. 114/2018, toate aprobările necesare şi dialog – de la CES, ANCOM, ANRE, Asociaţia Română a Băncilor (ARB).

“Noi ne-am consultat, cel puţin formal, şi numai, cu toate structurile cu care legea ne obligă să ne consultăm, cu Consiliul Economic şi Social, de la banca centrală am primit punct de vedere, dacă nu mă înşel chiar în ziua în care am aprobat actul normativ, toate entităţile, ANCOM, ANRE, toate structurile au trimis un punct de vedere, pentru că aceasta este obligaţia prin lege. Şi băncile, pe toate părţile au trimis puncte de vedere, dar este clar că, dacă ar fi fost un dialog mai îndelungat poate ar fi fost lucrurile făcute altfel, poate şi mai bine”, a explicat ministrul Finanţelor, potrivit Agerpres.ro

Grupul de lucru înfiinţat în cadrul Comitetului Naţional pentru Supravegherea Macroprudenţială (CNSM) trebuie să ne pună pe masă una – două propuneri de modificare a actualului cadru pe baza căruia se calculează ROBOR, a mai declarat ministrul.

“Mâine (luni, 18 februarie) o să am o a doua şedinţă a Comitetului în cadrul căreia o să vedem exact la ce se poate ajunge în discuţia legată de ROBOR şi pe partea de “taxă pe lăcomie”. Asta este zona de care mă ocup eu. Ceilalţi miniştri discută fiecare, domnul Anton Anton pe energie, Alex Petrescu pe partea de comunicaţii, şi fiecare vine din discuţia pe care a avut-o în sectorul pe care îl coordonează, în Coaliţie, în Guvern, vedem exact ce reiese de acolo. Am avut şi data trecută o discuţie asemănătoare (în CNSM n.r.) şi a rămas ca acel grup de lucru pe care l-am înfiinţat să ne pună pe masă una – două propuneri de modificare a actualului cadru pe baza căruia se calculează ROBOR”, a spus Teodorovici la Antena 3.

Întrebat dacă susţine în continuare eliminarea sau recalcularea ROBOR, ministrul a reiterat că susţine în continuare şi nu o să renunţe la “chestiunea” de a avea un mecanism care să fie transparent.

“Transparent, aşa cum îl înţeleg oamenii simpli, nu transparent pentru bancheri, care nu înseamnă transparenţă, aia este lumea lor, lumea bancherilor, de care noi toţi am fost ţinuţi departe. Era aşa un glob de cristal de care nimeni nu avea voie să se atingă. Dacă o să vă uitaţi în următoarele zile o să vedeţi câteva propuneri de modificare, şi o să mă ţin şi de chestia asta, a modului în care această zonă bancară este altfel decât noi ăştialalţi. Adică inclusiv în ceea ce înseamnă, să spunem, nu ştiu, acea obligaţie ca pe o funcţie publică să prezinţi, să dai o declaraţie, că nu ai avut legături cu trecutul înainte de ’89. Ştiţi că pentru tipul acesta de funcţii din această zonă se exceptează? Dar cum, sunt altfel de cât noi? De ce?”, a întrebat Teodorovici.

Astăzi, 18 februarie, va avea loc o nouă şedinţă a Consiliului Naţional pentru Supraveghere Macroprudenţială (CNSM).

În data de 4 februraie, Banca Naţională a României a prezentat în cadrul Consiliul general al CNSM un studiu de impact privind efectele Ordonanţei de Urgenţă 114/2018, iar BNR şi Ministerul Finanţelor au decis formarea unui grup de lucru pe această temă.

“În cadrul şedinţei a fost prezentat studiul de impact, realizat de Banca Naţională a României, privind taxa pe active financiare asupra instituţiilor de credit, a activităţii de creditare şi a creşterii economice, introdusă prin Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 114/2018 privind instituirea unor măsuri în domeniul investiţiilor publice şi a unor măsuri fiscal-bugetare, modificarea şi completarea unor acte normative şi prorogarea unor termene”, potrivit comunicatului.

Totodată, membrii Consiliului au decis să fie creat un grup de lucru al Comitetului Tehnic al CNSM, format din reprezentanţi ai Ministerului Finanţelor Publice şi ai Băncii Naţionale a României, se mai arată în documentul citat. Concluziile grupului de lucru vor fi discutate în ședința de astăzi, 18 februarie 2019.

Comitetul Naţional pentru Supravegherea Macroprudenţială a fost înfiinţat în baza Legii nr.12/2017 privind supravegherea macroprudenţială a sistemului financiar naţional, asigurându-se astfel implementarea Recomandării Comitetului European pentru Risc Sistemic (CERS) nr. 3/2011 privind mandatul macroprudenţial al autorităţilor naţionale. Din cadrul CNSM fac parte reprezentanţi ai Băncii Naţionale a României, ai Autorităţii de Supraveghere Financiară şi ai Guvernului.

Citește și

Florin Georgescu: Se lucrează la un nou indice pentru credite. Dacă se decide schimbarea indicatorului, BNR așteaptă implicit ruperea taxei pe active de ROBOR

Editor BankingNews

Editor al publicaţiei online www.bankingnews.ro. A participat activ nu numai în managementul şi dezvoltarea proiectului, ci a adoptat şi o implicare directă în activitatea editorială, fiind atrasă de munca redacţională. A descoperit pasiunea pentru jurnalism atunci când a făcut parte din echipa care a lansat portalul www.ghiseulbancar.ro. Așa că îşi asumă rolul de editor, alcătuind, de cele mai multe ori, materiale de analiză.

Leave a Reply

  • (not be published)