Rezervele internaționale au scăzut în iunie cu 1% lună/lună la 38.8 miliarde EUR (minimul ultimelor trei luni), conform BNR: componentele valutară și aur s-au redus cu ritmuri lunare de 0.8% (la 35.2 miliarde EUR), respectiv 3.6% (la 3.6 miliarde EUR).
La a cincea ședință de politică monetară din 2017 BNR a menținut rata de dobândă de referință (la 1.75%) și nivelurile ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor în RON și valută ale instituțiilor de credit (la 8%), dar a semnalat o atitudine mai activă pe viitor, pe fondul accelerării inflației și acumulării de riscuri.
Luni piața financiară a resimțit evoluțiile macro-financiare externe și știrile interne.
Pe piața monetară ratele de dobândă au scăzut, declinul fiind mai pronunțat pe scadențele foarte scurte: overnight la 0.27%/0.59%.
Curba randamentelor s-a consolidat: rata de dobândă la titlurile de stat la 10 ani la 3.895%. La prima licitație din iulie statul a redeschis o emisiune de obligațiuni cu scadența în decembrie 2022 și s- a împrumutat cu 496 milioane RON la un cost mediu anual de 2.93%, în urcare cu 12 puncte bază față de nivelul de la licitația din iunie.
La BNR EUR/RON a crescut cu 0.05%, la 4.5560, iar USD/RON s-a apreciat cu 0.34%, la 4.0049.
SURSA – BT Daily
Editor BankingNews

Editor al publicaţiei online www.bankingnews.ro. A participat activ nu numai în managementul şi dezvoltarea proiectului, ci a adoptat şi o implicare directă în activitatea editorială, fiind atrasă de munca redacţională. A descoperit pasiunea pentru jurnalism atunci când a făcut parte din echipa care a lansat portalul www.ghiseulbancar.ro. Așa că îşi asumă rolul de editor, alcătuind, de cele mai multe ori, materiale de analiză.

Leave a Reply

  • (not be published)