Politia sarba a arestat mai multi inalti oficiali ai unei banci locale falimentare, sub suspiciunea de a extinde credite fara asigurare. Acestea sunt primele arestari la nivel inalt dupa venirea la putere a guvernului socialist.Procurorul sarb pentru crima organizata a informat, miercuri, ca managerii de la Agrobanka si doua companii private au fost arestati, scrie Reuters. Desi suspectii nu au fost numiti, presa sarba noteaza ca printre arestati se numara si fostul presedinte al bancii, Dusan Antonici.

Procurorul a aratat ca ancheta a relevat ca “un mare numar de credite au fost extinse pentru firme, fara asigurari adecvate, incalcand legea bancilor”. “In consecinta, asta a creat credite neperformante in valoare de 200 de milioane de euro”, a precizat acesta.

Noul guvern l-a acuzat pe fostul guvernator al Bancii Centrale, Dejan Soskici, de neglijenta in cazul falimentului Agrobanka, unde autoritatile au descoperit pierderi pentru 2011 de 113,4 milioane de dolari. Statul detine 20% din aceasta banca.

Demisii la Banca Centrala a Serbiei, dupa scaderea ratingului de tara

Banca Nationala a Serbiei a retras licenta bancii in mai si a fost lansata procedura de faliment. Soskici a explicat ca a actionat de indata ce a aflat ce probleme exista. A demisionat acuzand ca Guvernul incearca sa capete controlul asupra Bancii Centrale. In locul sau a fost numita Jorgovanka Tabakovici, parlamentar al Puterii, ceea ce a declansat temeri asupra independentei politicii monetare in statul candidat UE

Editor BankingNews

Editor al publicaţiei online www.bankingnews.ro. A participat activ nu numai în managementul şi dezvoltarea proiectului, ci a adoptat şi o implicare directă în activitatea editorială, fiind atrasă de munca redacţională. A descoperit pasiunea pentru jurnalism atunci când a făcut parte din echipa care a lansat portalul www.ghiseulbancar.ro. Așa că îşi asumă rolul de editor, alcătuind, de cele mai multe ori, materiale de analiză.

Leave a Reply

  • (not be published)