Sergiu Manea, CEO BCR, vorbeste intr-un material publicat in Ziarul Financiar despre celebrul roman „Iarna vrajbei noastre“. Managerul celei mai mari banci autohtone face referire la incredere, mai precis unde va duce lipsa acestui  cuvant mult uzitat anul acesta: fara incredere, economia devine vulnerabila.

“De vreo cateva luni bune mass-media din Romania titreaza constant faptul ca „un nou proiect de lege i-a invrajbit pe bancheri, clienti si parlamentari“. Parafrazand cartea lui J. Steinbeck, „Iarna vrajbei noastre“, sistemul bancar este pus la zid pentru faptul ca banii pe care i-a mobilizat in economie nu au avut „suflet, onoare ori memorie“.

Am luat nota de aceasta situatie cu atentie si cu ingrijorare, dar, cu respect, am o parere diferita, ancorata in trei puncte de vedere ferme:

1) Economia romaneasca are nevoie un anotimp al increderii, nu de o iarna a vrajbei.

2) Prosperitatea generala a Romaniei necesita simetrie intre protectia sociala si protectia investitiilor.

3) Din punct de vedere geopolitic, vulnerabilitatea economica poate fi fatala unui stat; in fapt, Romania are nevoie de un sistem financiar-bancar puternic.

Fara incredere, economia devine vulnerabila; iar un stat vulnerabil economic este vulnerabil geopolitic”, subliniaza Sergiu Manea intr-un comentariu publicat de Ziarul Financiar.

“Este nevoie de un Pact pentru Prosperitatea Romaniei, ancorat in consensul dintre societatea civila si societatea economica

Angajamentul sistemului bancar de a coopera si colabora la orice initiativa transparenta si echilibrata, pentru a atenua dificultatile financiare ale clientilor, este asumat si doresc sa il repet si eu cu aceasta ocazie.

Restrangerea intermedierii financiare prin efectele colaterale negative ale legilor care favorizeaza dezechilibrul contractual, ignorand principiile economice si cele ale dreptului, creeaza premisele pentru o si mai mare prapastie a increderii. Ultima dintr-o serie nefasta, legea darii in plata a acutizat criza de incredere din economie, aflata deja la un nivel periculos, si a radicalizat pozitiile partilor.

Cu toate acestea, eu refuz sa cred in „iarna vrajbei noastre“. Am increderea ca societatea romaneasca in ansamblul ei impreuna cu liderii sai pot initia un veritabil pact pentru prosperitatea Romaniei pe termen lung.

Alternativa nu va fi doar tragica, ci, efectiv, este de neconceput”, incheie Sergiu Manea, CEO BCR.

 

Publicatia online www.bankingnews.ro este cea mai completa sursa de informatii financiar-bancare, fiind structurata pe doua componente distincte, ambele avand acelasi rol: informarea exacta a publicului larg cu privire la produsele si serviciile financiar-bancare disponibile pe piata romaneasca de profil.

Leave a Reply

  • (not be published)