Sergiu Manea, CEO Banca Comercială Română.

E clar ca scoaterea din sistemul Swift este o opțiune și o sancțiune foarte, foarte dură. În mometul în care băncile sunt scoase din Swift, nu mai pot executa plăți internaționale, a spus astăzi Sergiu Manea, CEO BCR.

Domnia sa a explicat că impactul sancțiunilor aplicate companiilor rusești și a eliminării unor bănci din Rusia din mecanismul SWIFT are un impact minor pentru BCR- circa 1% – asupra portofoliului de credite.

“În momentul în care o bancă e scoasă din Swift, clienții acelei bănci nu mai pot efectua incasari si plati internationale, dar mai pot retrage bani de la ATM-uri sau ghiseu, in limita disponibilitatilor.

“În momentul în care sunt scoase din Swift, băncile nu mai pot executa incasari si plăți internationale. Swift nu este doar un mecanism de transmitere a plăților. După cum bine știți, Swiftul deservește diferite tipuri de operațiuni, fiind folosit ca instrument de codificare și asigurare a încrederii. În momentul în care o bancă e scoasă din Swift, clienții acelei bănci mai pot retrage bani de la ATM-uri sau ghiseu, in limita disponibilitatilor, respectivei banci. Probabil că acele bănci supuse sancțiunilor, ca urmare a diminuarii incasarilor din operatiunile internationale si a presiunii de a asigura disponibilitati vor vinde din sucursale, din active, care să continue să opereze..”

“Îmi este greu să înțeleg cum se vor reașeza fluxurile. De asemenea, nu știu dacă Rusia are înțelegeri bilaterale cu alte țări din lume care să poată facilita transferurile financiare. Dar, repet: opțiunea aceasta înseamnă de fapt izolarea financiara aproape completă a Rusiei. Am citit și eu de mecanisme de plăți dezvoltate de alte țări care ar putea juca rolul de intermediari. Dar, țineți cont de faptul că băncile chineze își țin la rândul lor conturile-cazan de euro și dolari în Europa și Statele Unite. Nu s-ar expune ele însele pentru că atât băncile europene cât și cele americane sunt foarte ferme în aplicarea sancțiunilor”, a explicat CEO-ul BCR, Sergiu Manea.

Citește despre SWIFT

 

Din lipsa lichidităților, Sberbank este aproape de faliment. 

Primele bănci europene afectate de sancțiuni. BCE prevestește falimentul Sberbank. Banca Națională a Cehiei revocă licența Sberbank CZ

Editor BankingNews

Editor al publicaţiei online www.bankingnews.ro. A participat activ nu numai în managementul şi dezvoltarea proiectului, ci a adoptat şi o implicare directă în activitatea editorială, fiind atrasă de munca redacţională. A descoperit pasiunea pentru jurnalism atunci când a făcut parte din echipa care a lansat portalul www.ghiseulbancar.ro. Așa că îşi asumă rolul de editor, alcătuind, de cele mai multe ori, materiale de analiză.

Leave a Reply

  • (not be published)