Creditul ipotecar a constituit principalul motor al creditului neguvernamental în perioada post-criză, cu o creștere de 134% din 2008 până în 2016, și tocmai acest motor a fost încetinit prin adoptarea Legii privind darea în plată, susține președintele Asociației Române a Băncilor (ARB), Sergiu Oprescu.

“Haideți să ne imaginăm creditul neguvernamental ca pe un avion cu patru motoare: credit ipotecar, credit de consum, creditul pentru companii pe termen scurt și cel pe termen mediu și lung. Ce s-a întâmplat în perioada 2008 — 2016? Creditul ipotecar este singurul motor care a avut o tracțiune și care a avut putere în această perioadă. A crescut de la 5,2 miliarde de euro la 12,2 miliarde de euro, plus 7 miliarde de euro. Și noi ce am făcut? Am dat o lege care nu a făcut decât să ducă la scăderea acestui singur motor de tracțiune al creditului neguvernamental. În schimb, la creditul de consum a scăzut de la 18,5 miliarde de euro la 11,5 miliarde de euro, deci minus 7 miliarde de euro”, a explicat, miercuri, Oprescu, la ZF Bankers.

Reprezentantul ARB a punctat, totodată, faptul că, în 2016, pentru prima dată, creditul ipotecar a depășit creditul de consum, ca urmare a transformărilor ce au avut loc în structura creditelor populației.

În același timp, potrivit președintelui ARB, creditul pe termen scurt pentru companii a scăzut, în perioada menționată, de la 10,4 miliarde de euro la 7,9 miliarde de euro.

“În schimb, creditul neguvernamental pe termen mediu și lung, respectiv creditul de investiții, cel care de fapt duce sânge proaspăt în economie, a crescut de la 14,4 miliarde de euro la 16,9 miliarde de euro”, a subliniat Sergiu Oprescu.

În concluzie, președintele ARB susține că aceste patru motoare s-au compensat, însă, în prezent, în loc să analizăm care au fost problemele cu motorul slab, respectiv al creditului de consum, ‘umblăm’ la motorul cel mai puternic, al creditului ipotecar, și îl încetinim.

“În loc să vedem ce s-a întâmplat cu creditul de consum și să îl recalibrăm, am umblat exact la creditul ipotecar care era motorul cel mai puternic al creditului”, a adăugat Oprescu.

Potrivit acestuia, trebuie evitate măsurile ce pot duce la erodarea capitalului bancar, pentru că fiecare pierdere de capital conduce, în final, la o descreștere a capacității de finanțare a economiei.

“Creşterea economică va antrena după sine şi creşterea creditării, cu condiţia să nu oprim motoarele de creştere; creditul ipotecar e singurul motor de tracţiune care a fost stopat.”

 

Publicatia online www.bankingnews.ro este cea mai completa sursa de informatii financiar-bancare, fiind structurata pe doua componente distincte, ambele avand acelasi rol: informarea exacta a publicului larg cu privire la produsele si serviciile financiar-bancare disponibile pe piata romaneasca de profil.

Leave a Reply

  • (not be published)