Una dintre vulnerabilitățile sistemului bancar în 2017 este posibila creștere a dobânzii  interbancare Robor, aflată acum la un nivel de minim istoric, a avertizat astăzi Sergiu Oprescu, președintele Consiliului Director al Asociației Române a Băncilor (ARB), în cadrul conferinței de presă „Retrospectiva anului 2016 perspectivele sistemului bancar pentru 2017”, organizată de ARB.

Cea mai vulnerabilă categorie de clienți, din acest punct de vedere, este a celor care au optat pentru un grad maxim de îndatorare, și care se pot confrunta cu o creștere importantă a ratelor.

„Am averitzat la nivelul ARB că suntem într-un moment de minim istoric de dobândă, iar sistemul bancar trebuie să fie atent la cum se construiesc portofolii de active în special la persoane fizice, în special acolo unde se aplică un nivel maxim de îndatorare”, a mai spus Sergiu Oprescu.

O altă provocare pentru bănci, în acest an, este trecerea la un nou standard de contabilitate, IFRS 9. „Principala modificare pe care o aduce este de abordare, în raport cu  IFRS 39, care lua în calcul cerințe de provizionare care erau exclusiv determinate de evenimente de nerambursare din trecut și materializate la nivelul la care făceai analiza. În schimb, IFRS 9 te obligă să analizezi chiar de când se acordă creditul necesarul de provizionare, ceea ce se traduce într-o cerință suplimentară de capital. Acesta presupune evaluarea fiecărui credit în parte pentru a determina formula de calcul a provizionului”, a completat președintele Consiliului Director al ARB.

Publicatia online www.bankingnews.ro este cea mai completa sursa de informatii financiar-bancare, fiind structurata pe doua componente distincte, ambele avand acelasi rol: informarea exacta a publicului larg cu privire la produsele si serviciile financiar-bancare disponibile pe piata romaneasca de profil.

Leave a Reply

  • (not be published)