Mandatul României la preşedinţia Consiliului Uniunii Europene nu va fi unul uşor, fiind marcat de două momente cheie, respectiv oficializarea Brexit-ului şi stabilirea bugetului Uniunii Europene pentru exerciţiul financiar 2020 – 2024, a declarat, luni, preşedintele Asociaţiei Române a Băncilor (ARB), Sergiu Oprescu, la a II-a ediţie a “Forumului Pieţei Financiare”.

Asociaţia Română a Băncilor a organizat a II-a ediţie a “Forumului Pieţei Financiare”, eveniment sub egida căruia îşi propune să dezbată tematica “România la pupitrul UE”.

“România se va afla în punctul nodal al deciziilor de la nivelul Uniunii Europene şi va avea un cuvânt important în stabilirea agendei, poziţiei şi priorităţilor de dezvoltare a spaţiului comunitar cu impact direct asupra a 500 de milioane de cetăţeni europeni între care şi cei 20 de milioane de cetăţeni români. Preşedinţia Consiliului este înainte de toate un exerciţiu de responsabilitate, o provocare şi totodată o oportunitate de a da dovadă de echilibru în discurs şi claritate în viziune. Pentru o perioadă de 6 luni, România va fi atent urmărită şi analizată de partenerii europeni, îndeosebi prin prisma elementelor de viziune generală pe care şi le va asuma şi a expertizei tehnice pe care o va demonstra prin reprezentanţii săi. Trebuie să spunem în acelaşi timp că acesta nu va fi un mandat uşor pentru că mandatul României la preşedinţia Consiliului Uniunii Europene este marcat de două momente cheie: oficializarea Brexit-ului şi stabilirea bugetului Uniunii Europene pentru exerciţiul financiar 2020 – 2024. România se va afla la manşa uniunii Europene şi va trebui să navigheze pe un teritoriu sensibil, iar abilitatea noastră diplomatică va fi testată în mod continuu”, a spus Sergiu Oprescu.

Potrivit acestuia, România va trebui să se implice în mod activ în marile subiecte europene, dar şi să înţeleagă să exploateze oportunităţile.

Sergiu Oprescu a afirmat că perioada de până la preluarea mandatului este tot atât de importantă precum cea din timpul mandatului, iar în următoarele luni ar trebui stabilite priorităţile.

România va deţine preşedinţia Consiliului Uniunii Europene de la 1 ianuarie 2019, fiind responsabilă de stabilirea obiectivelor pe termen lung şi de pregătirea agendei comune pentru subiectele şi aspectele majore care vor fi abordate de Consiliu. În acest moment, mai sunt opt luni până când România va contribui la guvernanţa europeană, fiind punctul nodal al Europei.

Sursa – AGERPRES

Editor BankingNews

Editor al publicaţiei online www.bankingnews.ro. A participat activ nu numai în managementul şi dezvoltarea proiectului, ci a adoptat şi o implicare directă în activitatea editorială, fiind atrasă de munca redacţională. A descoperit pasiunea pentru jurnalism atunci când a făcut parte din echipa care a lansat portalul www.ghiseulbancar.ro. Așa că îşi asumă rolul de editor, alcătuind, de cele mai multe ori, materiale de analiză.

Leave a Reply

  • (not be published)