Credit foto: rafapress-Shutterstock.com

Silicon Valley Bank s-a confruntat cu o criză bruscă de capital și s-a prăbușit vineri dimineață fiind preluată de autoritățile federale de reglementare, potrivit CNN. Falimentul SVB este cel mai mare de după criza financiară din 2008.

Ce este SVB?

SVB a fost unul din marii beneficiari al boom-ului din Silicon Valley. Fondată în 1983, SVB s-a specializat în servicii bancare pentru startup-uri din domeniul tech. Acesta a oferit finanțare pentru aproape jumătate din companiile de tehnologie din SUA. Deși relativ necunoscută în afara Silicon Valley, SVB a fost printre primele 16 de bănci comerciale americane, cu active totale de 209 miliarde de dolari la sfârșitul anului trecut, potrivit FDIC.

De ce a eșuat?

În primul rând, a fost Rezerva Federală, care a început să majoreze ratele dobânzilor în urmă cu un an pentru a îmblânzi inflația. Fed s-a mișcat agresiv, iar costurile mai mari ale împrumuturilor au afectat dinamica acțiunilor tehnologice de care au beneficiat SVB. Investitorii au mai puțin apetit pentru risc atunci când banii pe care îi au la dispoziție devin scumpi din cauza ratelor mai mari. Acest lucru a afectat startup-urile din domeniul tehnologiei – principalii clienți ai Silicon Valley Bank – deoarece i-a făcut pe investitorii acestora să fie mai reticenți la risc. Unii clienți ai Silicon Valley Bank au început să retragă bani pentru a-și satisface nevoile de lichidități.

Pentru a finanța răscumpărările, Silicon Valley Bank a vândut miercuri un portofoliu de obligațiuni în valoare de 21 de miliarde de dolari, format în principal din titluri de Trezorerie americane. Portofoliul îi aducea un randament mediu de 1,79%, cu mult sub randamentul actual al titlurilor de Trezorerie pe 10 ani, de aproximativ 3,9%. Acest lucru a obligat SVB să își asume o pierdere de 1,8 miliarde de dolari, pe care a trebuit să o acopere printr-o majorare de capital.

Așadar, banca stătea pe un munte de pierderi din obligațiuni, în timp ce ritmul retragerilor clienților creștea.

Acțiunile băncii au început să scadă vertiginos și joi dimineață deoarece investitorii au început să se teamă de repetarea crizei financiare din 2007-2008.

Unii clienți ai SVB și-au retras banii de la bancă la sfatul unor firme de capital de risc precum Future Fund al lui Peter Thiel, potrivit Reuters. Acest lucru a speriat investitori precum General Atlantic, pe care SVB îi pregătire pentru vânzarea de acțiuni, iar efortul de strângere de capital s-a prăbușit joi seara.

SVB s-a străduit vineri să găsească o finanțare alternativă, inclusiv vânzarea companiei. Cu toate acestea, mai târziu în cursul zilei, Federal Deposit Insurance Corporation (FDIC) a anunțat că SVB a fost închisă și plasată sub administrarea sa judiciară.

Startup-urile afectate de închiderea Silicon Valley Bank își pot depune cererile pe portalul FDIC

Portalul de daune FDIC acceptă daune pentru depozitele asigurate. Organismul de reglementare asigură depozite de până la 250.000 USD în caz de faliment bancar.

Însă, potrivit unui comunicat oficial al Federal Deposit Insurance Corporation (FDIC), toți deponenții asigurați vor avea acces deplin la depozitele lor asigurate de luni, 13 martie.

Prăbușirea SVB de vineri (10 martie) a declanșat o panică masivă în ecosistemul global al startup-urilor și a băncilor, iar președintele american, Joe Biden, va susține, astăzi, un discurs de calmare a piețelor financiare.

Astăzi, Fondul Monetar Internaţional (FMI) a anunţat că monitorizează potenţialele implicaţii la adresa stabilităţii financiare ale colapsului Silicon Valley Bank, dar este încrezător că autorităţile de la Washington adoptă măsurile adecvate, transmite Reuters.

“Monitorizăm cu atenţie evoluţiile şi potenţialele implicaţii la adresa stabilităţii financiare şi avem încredere deplină că autorităţile din SUA iau măsurile adecvate pentru rezolvarea situaţiei”, a declarat duminică un purtător de cuvânt al FMI, pentru Reuters.

Fondul de garantare a depozitelor bancare din SUA (FDIC) a preluat vineri controlul la Silicon Valley Bank (SVB), după ce deponenţii, îngrijoraţi cu privire la situaţia financiară a băncii, s-au grăbit la ghişee pentru a-şi retrage economiile. Această fugă la ghişeele Silicon Valley Bank a luat prin surprindere pieţele financiare şi a şters peste 100 de miliarde de dolari din valoarea de piaţă a băncilor americane.

De ce acest faliment nu seamănă cu momentul Lehman Brothers

În ciuda panicii inițiale de pe Wall Street în legătură cu falimentul SVB, analiștii spun că prăbușirea băncii este puțin probabil să declanșeze un nou efect de domino trăit de industria bancară în timpul crizei financiare din 2008. Băncile care au legături cu SVB și care au acum dificultăți sunt mult prea mici pentru a reprezenta o amenințare semnificativă pentru sistem. Momentul falimentului ne-a făcut să retrăim o emoție și nu un risc real actual, spun economiștii.

Povestea SVB nu este singulară. În aceeasi saptămână, Signature Bank a devenit ieri a treia bancă care eșuează, după ce Silvergate și-a închis banca în mod voluntar.

HSBC a anunțat luni cumpărarea subsidiarei din Marea Britanie

HSBC a confirmat că a cumpărat filiala sa din Marea Britanie – SVB U.K. pentru 1 liră sterlină (1,21 USD). Activele și pasivele companiei-mamă a SVB U.K. sunt excluse din tranzacție. Astfel, deponentii vor fi rambursati in intregime de fondul de garantare american, potrivit CNBS.

HSBC a salvat depozitele a mii de firme tehnologice britanice care dețin bani la creditor. Dacă nu ar fi fost găsit un cumpărător, SVB UK ar fi fost plasată în insolvență de către Banca Angliei. Insolvența ar fi lăsat clienților doar depozite  garantate în valoare de până la 85.000 de lire sterline (100.000 de dolari) – sau 170.000 de lire sterline (200.000 de dolari) pentru conturile comune – garantate.

Editor BankingNews

Editor al publicaţiei online www.bankingnews.ro. A participat activ nu numai în managementul şi dezvoltarea proiectului, ci a adoptat şi o implicare directă în activitatea editorială, fiind atrasă de munca redacţională. A descoperit pasiunea pentru jurnalism atunci când a făcut parte din echipa care a lansat portalul www.ghiseulbancar.ro. Așa că îşi asumă rolul de editor, alcătuind, de cele mai multe ori, materiale de analiză.

Leave a Reply

  • (not be published)