Sistemul bancar a cumulat pe primele patru luni ale acestui an un profit net de 713 milioane de lei, in crestere cu 46% fata de rezultatul pozitiv inregistrat la nivelul trimestrului I, potrivit datelor BNR, citate de Ziarul Financiar.

Redresarea profitabilitatii per ansamblul sistemului are loc dupa pierderea record de 2,3 miliarde lei consemnata pe 2012 ca urmare a costului provizioanelor pentru credite neperformante.

De asemenea, exista diferente mari intre banci care au reusit sa-si conserve capacitatea de a face profit si pe parcursul crizei, si altele care se lupta cu pierderile.

Profitabilitatea bancilor ramane sub presiune in conditiile in care rata neperformantelor continua sa urce usor, ajungand la 19,5% la sfarsitul lunii aprilie.

Sistemul bancar are in fata si un nou audit care ar trebui sa verifice cat de corelata cu piata este evaluarea colateralului pe datele de la 30 iunie, operatiune care ar putea antrena provizioane suplimentare in contextul deteriorarii prelungite a situatiei din sectorul imobiliar, mai scrie Ziarul Financiar.

Editor BankingNews

Project Manager & Editor al publicaţiei online www.BankingNews.ro. Are o experienţă vastă, de peste 20 de ani, în domeniul mass-media. A ocupat, de-a lungul timpului, rolul de editor şi/sau funcţii de conducere în cadrul redacţiilor unor ziare şi reviste, precum "Cronica Română", "România Liberă", "Curierul Naţional", "Independent", "Agenda Construcţiilor" etc. Se simte bine în mediul virtual, unde a dezvoltat numeroase proiecte, fiind fondator sau co-fondator al www.ghiseulbancar.ro, www.banisiafaceri.ro, www.bankingjobs.ro şi www.cafeneauabancara.ro.

Leave a Reply

  • (not be published)