Procurorii DIICOT arata in documentul citat, obtinut de Mediafax, ca gruparea initiata si coordonata de Mihai Stan si Daniel Ruse a reusit sa cuprinda peste 80%  a din sistemul bancar romanesc si o parte importanta a institutiilor statului. Functionari cu rang inalt din Senat, ministerele Economiei si al Agriculturii sau din ANAF, AVAS si Fondurile Nationale de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri sau a Creditului Rural formau cercul relational al gruparii de fraude bancare, arata DIICOT in referatul cu propunerea de arestare. “Astfel liderul gruparii, Mihai Stan, a reusit sa-si creeze un cerc relational extrem de important, cerc relational din care fac parte functionari cu rang inalt din cadrul Ministerului Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri, Ministerului Agriculturii, Senatul Romaniei, AVAS, Fondului de Garantare a Creditelor pentru intreprinderi Mici si Mijlocii, ANAF, Fondul National de Garantare a Creditului Rural si alte structuri ale statului roman”, noteaza anchetatorii in documentul citat.

Procurorii DIICOT au retinut 33 de persoane, printre care liderul gruparii, Daniel Ruse, si vicepresedintele BRD, Claudiu Cercel, iar Aurel saramet va fi cercetat in libertate in dosarul bancherilor acuzati de inselaciune si spalare de bani, in care prejudiciul a fost estimat la 22 milioane de euro.

Printre cei retinuti de procurori sunt Alexandru Claudiu Cercel-Duca, vicepresedinte BRD, Florian Dragos Diaconescu, fost general DIE, liderul grupari, Daniel Ruse si fratii Moga, au declarat, vineri, pentru MEDIAFAX surse judiciare.

Aurel Saramet, suspendat de la conducerea Fondului de Garantare a Creditelor pentru IMM, va fi cercetat in libertate in dosarul fraudelor bancare .

 

Interceptari din dosar
Aurel Saramet i se adresa fostului general DIE Dragos Diaconescu cu formula “tovarase general” si se interesa daca acesta are necazuri, probleme, stabilind sa se intalneasca sa discute despre acestea, potrivit interceptarilor consemnate in dosarul DIICOT si obtinute de agentia MEDIAFAX. Diaconescu este acuzat ca a intermediat legatura unuia dintre capii retelei de fraude bancare, Mihai Stan, cu presedintele Fondului de Grantare a Creditelor pentru IMM, Aurel saramet in vederea facilitarii obtinerii unei scrisori de garantie in cazul unui credit de 3,125 de milioane de lei de la CEC Bank. De asemenea, el este acuzat ca a intermediat legatura cu vicepresedintele BRD Claudiu Cercel, pentru ca acesta sa influenteze decizia comitetului de credit in vederea obtinerii unui credit de 4,2 milioane de lei de la BRD. El mai este acuzat ca a incercat sa faciliteze obtinerea unui credit de la Eximbank, prin intermedierea legaturii cu Constantin Bostina, “cel care efectueaza demersuri la banca in calitate de consultant in vederea aprobarii creditului”, conform procurorilor.

Publicatia online www.bankingnews.ro este cea mai completa sursa de informatii financiar-bancare, fiind structurata pe doua componente distincte, ambele avand acelasi rol: informarea exacta a publicului larg cu privire la produsele si serviciile financiar-bancare disponibile pe piata romaneasca de profil.

Leave a Reply

  • (not be published)