Federația bancară europeană a publicat datele privind sectorul bancar european, la finalul anului 2017.

În 2017, contracția sectorului bancar european a continuat, atât în ​​ceea ce privește numărul personalului, cât și ramurile. Industria bancară și-a îmbunătățit eficiența, sporindu-și astfel rentabilitatea.

Raportul UE arată că NPL-urile sunt în scădere  – la 3,7% acum – față de nivelul maxim al UE de 7,5% în 2012. Mai mult, actuala medie a UE se situeaza chiar sub media mondială de 3,74%, arătând că rata creditelor neperformante nu mai reprezintă doar o problemă europeană.

“Băncile europene înregistrează în mod clar progrese semnificative în ceea ce privește creditele neperformante. Există încă loc pentru îmbunătățire, însă problema nu mai este atât de prezentă așa cum era “, a declarat Gonzalo Gasos, șeful supravegherii bancare la EBF.

Citeste  o analiză despre criza financiară viitoare și cauzele ce par a nu fi legate de problema NPL-uri. Date la zi și opiniile unor profesioniști, maine, pe BankingNews.ro.

 

Numărul total al instituțiilor de credit din Uniunea Europeană a scăzut cu 5% în 2017, până la 6.250 de instituții, în scădere cu 2.275 de la începutul contracției bancare în 2009. Declinul din ultimul an a fost major în Germania, Italia, Ungaria și Austria. Numărul de instituții de credit a crescut anul trecut în Marea Britanie și Suedia.


     Numărul total al instituțiilor de credit din UE a scăzut cu 31% din 2008

În 2017, numărul sucursalelor bancare din UE a scăzut la aproximativ 183.000, ceea ce arată că aproximativ 5.900 de sucursale au fost închise anul trecut, în scădere cu 3,1%. Comparativ cu anul 2007, numărul total de sucursale bancare a scăzut cu 21%, sau cu aproape 50.000, reflectând creșterea rapidă a serviciilor bancare online și mobile în ultimii ani.

În 2017, mai mult de jumătate dintre persoanele din UE, mai precis 51%, au utilizat internet bankingul, față de 29% în 2008.

Numărul persoanelor care lucrează pentru instituțiile de credit din UE a scăzut la cel mai mic nivel de la începutul schimbării BCE în 1997 și a fost de aproximativ 2,74 milioane de persoane la sfârșitul anului 2017, față de 2,78 milioane în anul precedent. Bancherii care lucrau în institutiile financiare în 2009 atingea 3,13 milioane persoane.

Depozitele totale ale întreprinderilor și gospodăriilor populației au crescut cu 2,5%, ajungând la 16,3 trilioane de euro, cu depozite în zona euro în valoare de 12,1 trilioane de euro. Depozitele gospodăriilor au crescut cu 2,9% față de anul precedent, în timp ce depozitele mediului de afaceri au crescut cu 6,7%.

În 2017, valoarea creditelor acordate populației Uniunii Europene a crescut cu 2,5% până la 7.8 trillioane euro, datorită creditelor acordate gospodăriilor din zona euro, majorate pentru al treilea an consecutiv. Valoarea creditelor acordate gospodăriilor populației din zona euro a crescut cu aproximativ 500 de miliarde de euro din 2014, se mai arată în raport.

Editor BankingNews

Editor al publicaţiei online www.bankingnews.ro. A participat activ nu numai în managementul şi dezvoltarea proiectului, ci a adoptat şi o implicare directă în activitatea editorială, fiind atrasă de munca redacţională. A descoperit pasiunea pentru jurnalism atunci când a făcut parte din echipa care a lansat portalul www.ghiseulbancar.ro. Așa că îşi asumă rolul de editor, alcătuind, de cele mai multe ori, materiale de analiză.

Leave a Reply

  • (not be published)