Sistemul bancar va inregistra pierderi si in acest an din cauza acumularii de credite neperformante, care vor accentua rezultatul negativ in ultimul trimestru, a declarat directorul Directiei Supraveghere din BNR, Nicolae Cinteza. “Anul acesta categoric sunt convins ca se va incheia cu pierdere pe sistem. In trimestrul patru ma astept la pierdere. La septembrie pierderea era de 766,4 milioane lei, iar la sfârsitul lunii octombrie a ajuns la 957,5 milioane lei. Partea buna este ca avansul provizioanelor este mai mic decât cresterea pierderii. Operational, bancile mai produc venituri care sa acopere pierderea financiara”, a afirmat Cinteza, la seminarul EU-COFILE organizat de BNR, Asociatia Romana a Bancilor si Alpha Bank.

Sistemul bancar a inregistrat o pierdere de 860 milioane lei (aproape 200 milioane euro) in trimestrul al treilea, dupa ce la semestru raportase un profit net de 94,5 milioane de lei, astfel ca la noua luni rezultatul negativ l-a depasit pe cel de pe intregul an 2010. La finele lunii septembrie, pierderea cumulata a bancilor din sistemul bancar s-a ridicat la 766 milioane de lei (circa 176 milioane euro), cu 62% peste nivelul raportat in aceeasi perioada a anului trecut, de 474 milioane de lei.

Provizioanele bancilor au continuat trendul ascendent si au depasit pentru prima data suma de 30 miliarde de lei, pe fondul acumularii de noi credite neperformante. Doar in trimestrul trei, institutiile de credit au inregistrat provizioane suplimentare de 3 miliarde de lei. Sistemul bancar a incheiat anul trecut, pentru prima data din 1999, cu pierdere neta de 516 milioane lei (date rectificate), comparativ cu un castig net cumulat de 815 milioane lei in 2009, in conditiile in care 20 de banci au inregistrat profit, iar 22 de institutii de credit au avut rezultate negative.

Editor BankingNews

Project Manager & Editor al publicaţiei online www.BankingNews.ro. Are o experienţă vastă, de peste 20 de ani, în domeniul mass-media. A ocupat, de-a lungul timpului, rolul de editor şi/sau funcţii de conducere în cadrul redacţiilor unor ziare şi reviste, precum "Cronica Română", "România Liberă", "Curierul Naţional", "Independent", "Agenda Construcţiilor" etc. Se simte bine în mediul virtual, unde a dezvoltat numeroase proiecte, fiind fondator sau co-fondator al www.ghiseulbancar.ro, www.banisiafaceri.ro, www.bankingjobs.ro şi www.cafeneauabancara.ro.

Leave a Reply

  • (not be published)