Comisia de Buget-Finante din Camera Deputatilor va convoca, pentru sedinta de miercurea viitoare, conducerea BNR “la cel mai inalt nivel” pentru a da explicatii cum s-a implicat in criza creditelor in franci elvetieni, ce discutii a avut cu bancile comerciale si la ce solutii s-au angajat acestea. “Va rog sa inaintam o adresa Bancii Nationale prin care conducerea BNR sa se prezinte miercurea viitoare in fata Comisiei cu un raport asupra modului cum s-a implicat in aceasta actiune (problema creditelor in franci elvetieni – n.r.), ce discutii a avut cu bancile care au dat credite in franci elvetieni si cu ce solutii au venit acestea. Sa ne spuna daca Banca Nationala face inlesniri in rezolvarea problemei dintre clienti si banci”, s-a adresat colegilor Eugen Nicolaescu, vicepresedintele Comisiei Buget-Finante-Banci din Camera Deputatilor, potrivit Mediafax.

Nicolaescu a cerut ca BNR sa prezinte in fata Comisiei mai multe date, respectiv cate contracte de credit au fost negociate in aceasta perioada de catre banci, odata cu aprecierea monedei elvetiene, cate persoane fac fata conditiilor dificile din prezent si ce solutii s-au gasit.

“Sa vedem ce solutii au gasit institutiile cele mai competente din acest punct de vedere. Putem sa invitam BNR, la cel mai inalt nivel, sa vedem daca lucrurile sunt tratate cu responsabilitate”, a spus Nicolaescu.

Responsabilitatea deputatilor era prezenta in comisie!

Dupa ce au anuntat in debutul crizei creditelor in franci ca “este de datoria lor sa ii ajute pe clienti” (Andreea Paul), deputatii, membrii comisiei de Buget Finante nu s-au intrunit doua zile consecutive pentru a dezbate problemele clientilor pe care in urma cu o saptamana ii “intelegeau”, dar se pare ca doar la TV pot dezvolta astfel de exercitii de umanitate.

Clientii asteapta de aproape doua saptamani o decizie clara din partea autoritatilor

Marti si miercuri (astazi), comisia nu a putut dezbate din cauza lipsei de cvorum, iar sedinta a fost amanata pentru saptamana viitoare. In urma numaratorii, s-a constatat ca sunt prezenti 13 deputati din 18 necesari. In sala erau prezenti toti cei convocati, presedinti de banci, sefi din BNR, reprezentantii ARB si ai consumatorilor. Doar deputatii aveau alt program mai important.

Toata saptamana au aparut in presa, au “muncit” la imaginea lor, nepasandu-le de soarta clientilor

La dezbaterea Comisiei au revenit participantii de miercurea trecuta, respectiv ministrul Finantelor, Darius Valcov, directorul Directiei Supraveghere din cadrul BNR, Nicolae Cinteza, precum si directorul pe Stabilitate Financiara, Ion Dragulin. Totodata, au fost prezenti presedintele executiv al Asociatiei Romane a Bancilor, Florin Danescu, presedintele Patronatelor Bancare si al Raiffeisen Bank, Steven van Groningen, presedintele Asociatiei Utilizatorilor Romani de Servicii Financiare, Alin Iacob, si Sorin Mierlea, presedinte al Asociatiei Nationale pentru Protectia Consumatorilor si Promovarea Programelor si Strategiilor din Romania – InfoCons.

Valcov despre Legea Falimentului Personal

Darius Valcov a declarat la iesirea din Comisie ca “FMI va discuta cu Parlamentul, decizia este la Parlament si nu la FMI”.

 

Gabriela DINU

Publicatia online www.bankingnews.ro este cea mai completa sursa de informatii financiar-bancare, fiind structurata pe doua componente distincte, ambele avand acelasi rol: informarea exacta a publicului larg cu privire la produsele si serviciile financiar-bancare disponibile pe piata romaneasca de profil.

Leave a Reply

  • (not be published)