Soferii prejudiciati in accidente rutiere survenite din vina altor conducatori auto urmeaza sa fie despagubiti de proprii asiguratori RCA, nu de societatile care au emis politele RCA ale vinovatilor, a declarat vicepresedintele Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor, Cornel Coca-Constantinescu. Prin modificarea legislatiei secundare, speram ca noul sistem sa fie introdus pana la finele anului curent sau de la inceputul anului 2013, in functie si de evolutia discutiilor cu societatile de profi si brokerii de asigurari. In prezent, durata unui proces de instrumentare si plata a unui dosar de dauna pe segmentul RCA este de 90 de zile. Dupa ce vom introduce noul sistem, cred ca plata daunelor se va face in cel mut 60 de zile”, a spus Coca-Constantinescu, potrivit Mediafax.

Potrivit datelor prezentate de reprezentantul CSA, dupa ce asiguratorul soferului pagubit va achita dauna, compania isi va recupera banii prin intermediul unui sistem de compensare, care va avea ca reper dauna medie pe segmentul RCA in anul precedent.

Coca-Constantinescu a afirmat ca punerea in practica a noului sistem de instrumentarea si plata a despagubirilor RCA va conduce la imbunatatirea serviciilor furnizate asiguratilor si pagubitilor, la cresterea increderii asiguratului in propriul asigurator si la un mai bun control al costurilor aferente acordarii despagubirilor.

“De asemenea, va optimiza procesul de gestionare a dosarelor de dauna si va dezvolta produsele de asigurare facultativa (CASCO)”, a spus reprezentantul autoritatii de reglementare.

Societatile autorizate sa practice asigurari obligatorii de raspundere civila auto (RCA) sunt ABC Asigurari, Allianz-Tiriac Asigurari, Generali Romania, Asirom, Euroins Romania, Astra, Omniasig, Carpatica Asig, Groupama, Uniqa Asigurari si City Insurance.

Piata asigurarilor generale si de viata a crescut cu 2,7% in primele sase luni, la 4,13 miliarde de lei, pe fondul avansului subscrierilor din polite de asigurari generale cu 3,5%, potrivit datelor contralizate de Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA).

Defalcat, asigurarile generale au cumulat un volum de prime de 3,27 miliarde lei, nivel in crestere cu 3,54% fata de perioada anului anterior.

In structura asigurarilor generale, politele CASCO reprezentau 28,49% din total asigurari generale, cu un volum de prime de 933 milioane de lei, in scadere cu 6,37% fata de 30 iunie 2011.

Clasa RCA are pondere de 34,47% in total asigurari generale, cu un volum de subscrieri in coborare cu 0,19%, la 1,1 miliarde de lei.

In ceea ce priveste despagubirile platite de asiguratori, volumul acestora a depasit 2,5 miliarde de lei, inregistrand o crestere nominala cu 3,1% fata de acelasi interval al anului trecut.

Din valoarea totala a indemnizatiilor platite, cele aferente contractelor de asigurari generale au totalizat 2,18 miliarde lei, cu 2,75% mai mult fata de iunie 2011.

Pe segmentul CASCO, daunele au scazut cu 5,7%, la 966,93 milioane de lei, in timp ce pe RCA au crescut cu 14,8%, la 940,58 milioane de lei.

Publicatia online www.bankingnews.ro este cea mai completa sursa de informatii financiar-bancare, fiind structurata pe doua componente distincte, ambele avand acelasi rol: informarea exacta a publicului larg cu privire la produsele si serviciile financiar-bancare disponibile pe piata romaneasca de profil.

Leave a Reply

  • (not be published)