Bilantul la zi al Programului Prima Casa arata ca, in aceasta primavara, cel mai popular program guvernamental gestionat de FNGCIMM SA cunoaste o dezvoltare accelerata, ritmul de depunere al solicitarilor de garantare crescand in ultima luna la circa 140 solicitari/zi.

De la inceputul anului 2014, numarul de garantii acordate a fost de aproximativ 9.000, iar finantarile accesate au fost in valoare de cca 310 milioane euro, cu o valoare medie a finantarii accesate de cca 35.600 euro.

In topul pe judete in functie de numarul de solicitari primite se gasesc: Municipiul Bucureşti cu 28% din total, judetul Ilfov cu 7,9%, judetul Cluj cu 7,1 %, judetul Timis cu 5,9 % si, apoi, judetele Constanta, Brasov, Sibiu şi Iasi cu procente mai mici.

Statistic, situatia indica preferinta pentru imobile cu 2 camere, 51% dintre solicitari, si pentru imobile cu 3 camere – 29%. Garsonierele si imobilele cu 4 camere si peste au fost solicitate de 11%, respectiv 6% dintre clienti. Majoritatea garantiilor acordate, 56%, sunt mai mici de 40.000 mii Euro (23% sunt peste 50.000 Euro si 19% sunt cuprinse in intervalul 40.000 – 50.000 Euro). in fine, 30%  din valoarea garantiilor acordate a fost destinata achizitiei de imobile construite intre anii 2008-2014.

La nivelul anului 2014, a fost alocat deja bancilor participante in program un procent de circa 95% din cele 1,2 miliarde lei, puse la dispozitie de Guvern.
Pana la data de 27.05.2014 FNGCIMM SA a acordat aproximativ 115.000 de garantii, contracte incheiate in perioada 2009-2014, valoarea finanţarilor sustinute fiind de circa 4,4 miliarde Euro.

Dincolo de aceste cifre se ascund semnificatii mai adanci. Silvia Ciornei, presedinta FNGCIMM, zambeste: „Evident ca aceste evolutii ne bucura. Atunci cand oamenii investesc in dobandirea unei locuinte, inseamna ca exista o perspectiva optimista pentru viitor si ca evolutia pozitiva a economiei Romaniei devine vizibila si la nivelul oamenilor obisnuiti. Pentru institutia noastra, cresterea solicitarilor in Programul Prima Casa constituie un semnal de incredere ca noul inceput al FNGCIMM se plaseaza sub auspicii favorabile.”

Rezultatele concrete, rapiditatea cu care se acorda garantiile, lipsa birocratiei sunt doar cateva elemente care certifica faptul ca programul Prima Casa este un real succes, un Program care prin flexibilitate si simplitatea mecanismului constituie un model de principiu si pentru proiectele de viitor ale FNGCIMM.

Publicatia online www.bankingnews.ro este cea mai completa sursa de informatii financiar-bancare, fiind structurata pe doua componente distincte, ambele avand acelasi rol: informarea exacta a publicului larg cu privire la produsele si serviciile financiar-bancare disponibile pe piata romaneasca de profil.

Leave a Reply

  • (not be published)