Sistemele bancare din Europa încearcă să găsească noi metode de calibrare a riscului pentru a putea credita în condiții de siguranță, preîntâmpinând astfel probleme care în trecut au condus la criza financiară, sunt de părere reprezentanții mediului financiar care au participat astăzi la evenimentul Summer Banking Academy, organizat de Institutul Bancar Român (IBR), și care se derulează zilele acestea la IBR.

Referindu-se la experiența BCR, Bernard Spalt, vicepreședinte executiv risc în cadrul băncii, a declarat că banca „a redus foarte mult nivelul NPL prin vânzarea de portofolii. Acum vom trece printr-un proces de gestionare a celor care au mai rămas, încercând să le transformăm în împrumuturi viabile. Vrem să reducem în continuare rata NPL și să creștem gradul de acoperire al acestora”.

Potrivit lui Spalt, banca se va „concentra pe calibrarea gradului de îndatorare în cazul persoanelor fizice, așa încât să diminuăm riscul potențial. De exemplu, în ceea ce privește riscul de dobândă, pe viitor nu vedem posibil decât un trend ascendent”.

Spalt a subliniat că băncile și în particular BCR au „apetit pentru creditare, în special a investițiilor, dar noi nu putem decât susține investițiile, nu să le generăm. Trebuie creat un cadru economic care să încurajeze investițiile, deoarece creșterea economică bazată strict pe consum nu e sustenabilă”.

Publicatia online www.bankingnews.ro este cea mai completa sursa de informatii financiar-bancare, fiind structurata pe doua componente distincte, ambele avand acelasi rol: informarea exacta a publicului larg cu privire la produsele si serviciile financiar-bancare disponibile pe piata romaneasca de profil.

Leave a Reply

  • (not be published)