Economia Romaniei va creste anul viitor cu 2%, iar in 2015 avansul va fi de 2,5%, ritmuri comparabile cu media tarilor din Europa Centrala si de Est, sustin specialistii Raiffeisen Bank.

„Potentialul de crestere economica este de 2,5-3%. Acest potential nu a fost atins si nu va fi atins nici in 2014, nici in 2015. Inainte de criza potentialul de crestere economica era de 4%”, a declarat Peter Brezinschek, Global Head of RBI Group Research. Raiffeisen Bank estimeaza pentru acest an o crestere economica de 2,5% in Romania.

Brezinschek a explicat ca in Romania agricultura are o pondere mare in PIB si este un domeniu foarte volatil, cum s-a dovedit si in acest an, cand cresterea economica a depasit asteptarile datorita anului agricol bun. in aceste conditii, in urmatorii doi ani este posibil sa nu mai existe o performanta la fel de buna a agriculturii.

La randul sai, Ionut Dumitru, economistul-sef al Raiffeisen Bank, a amintit ca in Romania ponderea agriculturii in PIB este de de 5-7%, in timp ce in alte tari europene ponderea ajunge la 1,5-2%. El anticipeaza ca agricultura va avea o crestere de 20% in 2013 urmand sa aiba o contributie de 1,5% la cresterea economica.

Economia Romaniei nu este foarte departe de potentialul de crestere, in opinia lui Dumitru. „inainte de criza potentialul de crestere economica era de 4-5%. Acum este in jur de 2%. Suntem inca sub potential, dar aproape. Pentru imbunatatirea potentialului de crestere economica avem nevoie de absorbtia fondurilor europene si atragerea de investitii straine”, a spus Dumitru.

Pentru intregul an 2013 unii analisti au inceput sa imbunatateasca estimarile privind cresterea economica din acest an spre 2,5-3%, avand in vedere anul agricol bun si performanta exporturilor. Anul trecut economia Romaniei a crescut cu doar 0,7%.

Editor BankingNews

Project Manager & Editor al publicaţiei online www.BankingNews.ro. Are o experienţă vastă, de peste 20 de ani, în domeniul mass-media. A ocupat, de-a lungul timpului, rolul de editor şi/sau funcţii de conducere în cadrul redacţiilor unor ziare şi reviste, precum "Cronica Română", "România Liberă", "Curierul Naţional", "Independent", "Agenda Construcţiilor" etc. Se simte bine în mediul virtual, unde a dezvoltat numeroase proiecte, fiind fondator sau co-fondator al www.ghiseulbancar.ro, www.banisiafaceri.ro, www.bankingjobs.ro şi www.cafeneauabancara.ro.

Leave a Reply

  • (not be published)