Procurorii din SUA au deschis un proces impotriva agentiei de evaluare financiara Standard & Poor’s, care este acuzata de declansarea crizei. Actiunea procuraturii vizeaza calificativele acordate de S&P obligatiunilor garantate ipotecar inaintea crizei financiare, potrivit CNBC.

Potrivit unui document transmis tribunalului, procurorii americani vor sa obtina plata unor penalitati financiare de catre grupul McGraw Hill si divizia S&P. Aducerea S&P in fata justitiei ar reprezenta prima masura federala majora luata impotriva unei mari agentii de rating din cauza unui presupus comportament ilegal in timpul crizei financiare.

Procesul se refera la mai multe zeci de instrumente financiare evaluate cu rating “A” incepând din prima jumatate a anului 2007, iar Departamentul Justitiei vrea “un acord amiabil de peste zece cifre (peste un miliard de dolari, n,.r.) si admiterea incalcarii regulilor”, au afirmat surse apropiate situatiei.

“Un proces din partea Departamentului de Justitie ar fi complet nefondat. Ar ignora faptul ca S&P a evaluat aceleasi date despre ipotecile subprime precum restul pietei – inclusiv oficiali ai statului american, care in 2007 au afirmat ca problemele pietei suprime par sa fie sub control – dar si ca instrumentele financiare vizate de Departamenmtul de Justitie au primit independent acelasi rating si din partea altor agentii”, se arata intr-un comunicat al S&P.

Publicatia online www.bankingnews.ro este cea mai completa sursa de informatii financiar-bancare, fiind structurata pe doua componente distincte, ambele avand acelasi rol: informarea exacta a publicului larg cu privire la produsele si serviciile financiar-bancare disponibile pe piata romaneasca de profil.

Leave a Reply

  • (not be published)