Asociatia non-profit Invest Europe, din Bruxelles, asociatie care urmareste evolutia investitiilor private in companii, arata o crestere cu 14% a finantarilor startupurilor europene, intr-un raport in care a urmarit aproape 5.000 companii, dintre care 85% sunt mici si mijlocii, din mai multe domenii, inclusiv agricultura, constructii sau real-estate.

Potrivit Tech.eu, pentru care au fost consultate inclusiv datele a 1.200 de fonduri de capital privat, investitiile cu capital de risc (venture capital – VC) au crescut, la randul lor, cu 5%, pana la o valoare totala de 3,8 miliarde euro. Insa majoritatatea investitiilor, in proportie de 76,6%, au fost de tip buyout (asigurarea unei majoritati in actionariatul unei companiei sau preluarea integrala), echivaland cu un total de 36,3 miliarde euro, in aproximativ 930 companii.

Investitiile de crestere s-au ridicat la 6,5 miliarde euro (13,6%), in timp ce investitiile initiale (seed money) au reprezentat doar 0,2% din total, adică aproximativ 94,8 milioane euro, in aproximativ 430 de startupuri.

Potrivit Invest Europe, rundele de atragere de finantari pentru fondurile VC arata o crestere a sumelor cu 8%, respectiv cu 5,3 miliarde euro, cea mai mare crestere inregistrata din 2008 pana in prezent. Totodata, sumele atrase de fonduri in ultimii trei ani se ridica la 150 miliarde euro, cu 70% mai mult decat in perioada 2010-2012, aratand ca 40% din capital a fost adus de catre investitori din afara Europei.

In ceea ce priveste exit-uri (vanzarea integrala), Invest Europe a identificat 2.500 de companii europene, in 2015, adică jumatate din totalul celor incluse in studiu.

SURSA

Publicatia online www.bankingnews.ro este cea mai completa sursa de informatii financiar-bancare, fiind structurata pe doua componente distincte, ambele avand acelasi rol: informarea exacta a publicului larg cu privire la produsele si serviciile financiar-bancare disponibile pe piata romaneasca de profil.

Leave a Reply

  • (not be published)